Bu yazımızda sizlerle burun estetiği sonrası sürecin nasıl ilerlediğini ve bu süreçte nelere dikkat etmeniz gerektiğini paylaşıyor olacağız. Burun estetiği sonrası iyileşme özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreci nasıl geçirmeniz gerektiğini anlatmaya başlayabiliriz.
Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Burun ameliyatı sonrası iyileşme ameliyatın ardından 1 yıla kadar geçen süreyi kapsayan bir süreçtir. Bu süreci ameliyat sonrası erken, orta ve geç dönem olarak 3’e ayırabiliriz. Erken dönem ameliyat sonrası ilk haftayı kapsayan süreçtir. Orta dönem ise 7. günden itibaren başlar ve 2. aya kadar sürer. Geç dönem de 2. aydan 1 yıla kadar süren zamanı kapsar. Erken dönemde sık sık doktor kontrolüne gidilir. 2. aydan itibaren iyileşmenin büyük bir kısmı tamamlanır. Fakat bu durum kişiden kişiye göre değişebilir.
Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Yazımızın bu bölümünde adım adım ameliyat sonrası dikkat etmeniz gereken süreçleri anlatacağız.
Ameliyattan Hemen Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyat sonrası ilk dikkat etmeniz gereken şey yatış pozisyonunuzdur. Ameliyat sonrası baş yukarıda ve dizler kıvrık şekilde yatırılsınız. Yatağı düz yaptırmaya çalışmamalısınız. Bu pozisyon şişliklerinizin artmaması için önemlidir.
- Taburcu olana kadar buz uygulaması yapılmalıdır.
- Ameliyattan 6 saat sonra su içilmelidir. Mide bulanmıyorsa yemek yenebilir. Çorba ve komposto tarzı yumuşak yiyecekler tercih edilmelidir.
- Burun eti gibi bir sorun olduğunda bu et burun estetiği ile birlikte alınır ve bu da kanama yapabilir. Bu normal bir durumdur. Kanı emsin diye gazlı bez burun ucuna yerleştirilmelidir.
Taburcu Olduktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Evde de arkanıza yastık/ battaniye koymalı ve oturur pozisyonda 1 hafta ateliniz alınana kadar bu şekilde uyumalısınız.
- Duş alabilirsiniz, saçlarınızı kuaför usulü arkaya atarak yıkayabilirsiniz. Yüz bölgesine su temas etmemelidir.
- Yeşil çay ve maydanoz tüketmeniz ödemlerinizin hızlı inmesine yardımcı olacaktır.
- İlaçlarınızı düzenli kullanmalısınız.
Atel Alındıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Burnun içeriyi nemlendirme fonksiyonu ameliyattan 1 ay sonra geri gelir. O yüzden ateliniz ve tamponunuz alındıktan sonra 2 ay ilaç kullanmalısınız. Bunlardan ilki “Burun Spreyi” (günde 6 defa) diğeri ise “Pomad” (geceleri yatmazdan hemen önce). Burun spreyi günde 6 defa diyorum ama bu en az 6 defa.
- Burnunuza yumuşak dokunmalısınız. Makyaj yapabilirsiniz. Duşta güzelce temizleyebilirsiniz. Dokunuşlarınız yukarı doğru olmalıdır.
- Sümkürmek, ıkınmak, öksürmek, eğilmek-kalkmak, ağır bir yük kaldırmak-taşımak kanama riskinizi arttırabilir. Söylenmedikçe bu hareketleri yapmamalısınız.
- 2 ay gözlük kullanmamalısınız. Güneşlenmenizde, denize girmenizde ya da yüzmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Sadece suya atlamayınız.
- Yoga, pilates, fitness gibi sporlardan 8-10 hafta uzak durmalısınız.
- Dişlerinizi yumuşak bir diş fırçasıyla hafifçe fırçalamalısınız.
- Kontrolleriniz, 2.ay ve 12.ay’dır. Bu kontrolleri aksatmamalısınız.
- Burnunuza darbe almamalısınız.
Burun Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenilir?
- Burun ameliyatı sonrası beslenme konusunda yumuşak gıdalar tüketmelisiniz.
- Burun ameliyatı sonrasında beslenirken, aşırı sıcak ya da soğuk gıdalardan uzak durmalısınız.
- Burun ameliyatından sonra beslenirken, belli bir süre boyunca aşırı çiğneme hareketi yapmamalısınız. Bununla birlikte sakız çiğnememelisiniz.
- Aşırı tuzlu gıdalardan uzak durmalısınız.
- Burun estetiğinden sonra belli bir süre boyunca gaz ve şişkinlik yapan gıdalardan uzak durmalı, soda tüketmemelisiniz.
- Yaraların iyileşme sürecine olumlu yönde etki gösterdiğinden dolayı, burun ameliyatı sonrası beslenme alışkanlıklarınız içerisine protein ve C vitamini içeren yiyecekleri dahil etmelisiniz.
- Birey olarak alerjik olduğunuz gıdalardan uzak durmalısınız.
- Burun estetiği sonrası beslenirken belli bir süre boyunca baharatlı gıdalar yememelisiniz.
Burun ameliyatı sonrası sigara kullanılır mı?
Burun estetiği ameliyatı öncesi sigara kesinlikle bırakılmış olmalıdır. Sigara burun ameliyatı sonrası iyileşmeyi çok kötü yönde etkilemektedir ve iyileşmenin aksamasına neden olmaktadır. Bu yüzden, burun ameliyatı öncesi ve sonrası dönemde sigara içilmemelidir ve içilen alanlardan da pasif içiciliğin oluşmaması için uzak durulmalıdır.
Burun ameliyatı sonrası spor yapılır mı?
Ameliyattan sonra 6 hafta spora izin verilmez. 6. haftadan sonra yürüyüş gibi ufak antremanlar yapılabilir. Futbol, basketbol gibi yakın temas gerektiren ve rakip tarafından darbe alınabilecek sporlarda hastaların maske ile yapmaları ya da iyice iyileştikten sonra yapmaları önerilir. Yüzme ve spor salonu gibi aktivitelere ise 8.haftadan sonra başlanabilir. Ancak bu da yine hastadan hastaya ve yapılmış olan ameliyatın teferruatına bağlı olarak değişmektedir.
Taş Estetik Cerrahi Merkezi olarak burun estetiği sonrası dikkat etmeniz gerekenleri sizlere aktardığımız blog yazımızın sonuna geldik. Bu yazımızda sizinle burun estetiği sonrası burun temizliğini, sigara ve makyaj gibi konuları ve daha pek çok konuyu paylaştık. Sürece dair aklınızda herhangi bir şüphe kalmaması için size detaylı bilgiler verdik. Eğer hala aklınızda bir soru işareti varsa yapmanız gereken tek şey +90 532 056 3693 hatlı numaradan bize ulaşmak ya da burun estetiği hakkında daha kapsamlı bilgileri bulabileceğiniz linke tıklayarak blog yazımızı incelemek!
Burun ameliyatı sonrası mutsuzluğa neden olabilecek her şey kötü senaryodur. Yapılacak burun estetiği ameliyatı anestezi içeren bir ameliyat olup tüm aşamaları titizlikle yürütülmelidir. Halkımız arasında “Burun ameliyatı basit bir ameliyattır.” diye bir önyargı olabilir ama her ameliyat, bir cerrahi işlemdir ve her cerrahi işlem maksimum titizlikle yapılması gereken zor bir süreçtir. Ameliyat öncesi detaylı analiz, ameliyat sonrası mutsuzluğu en aza indirmek için yapılabilecek neredeyse tek şeydir. Basında “Burun ameliyatı sonrası komaya girdi.” şeklinde gazete manşetleri ve haberler görmek mümkündür. Bu da aslında burun ameliyatının ehemmiyetini ortaya koyan bir şeydir. Ancak şunu da unutmamak lazım burun ameliyatı değil, başka bir sebepten dolayı da başımıza gelip o ana kadar hiç patlak vermeyen bir durum, geçireceğiniz ameliyat esnasında patlak verip, olayı ameliyata bağlıymış gibi gösterebilir. Bazı nadir durumlar tahlillerde saptanmayabilir. Milyonda 1 ya da 100.000 de 1 görülen şeyler bizim başımıza gelebilir. Bu tarz olabilecek durumları inkar etmek dürüstçe olmaz. Yaptığımız iş riskli bir iştir ve hastaların bu konuda bilgilenip riskleri kabul etmiş olması ile ancak bu işler yapılabilir. Daha fazla bilgi için; Yanlış Burun Estetiğinin Sebepleri ve Sonuçları
Burun estetik ameliyatı sonrası masaj, bakım çeşitleri arasında yer almaktadır. Kesinlikle doktorun söyledikleri doğrultusunda yapılması gereken burun masajının ana amacı ödem ve şişlik iyileşme sürecini olumlu yönde etkilemektir. Ameliyattan sonra ortalama olarak 2 ay boyunca günde 20 dakika civarında doğru yöntemlerle masaj yapılmalıdır.
Burun estetiği ameliyatı ile kişinin dış görünüşünü etkileyen sorunların düzeltilmesi, hastanın özgüveninin artması ve sosyal yaşantısında daha etkili, iş hayatında daha başarılı olmasını sağlayabilir. Sağlıklı bir kişide iyi planlanmış, iyi ellerde yapılmış, ameliyat sonrası komplikasyon da görülmemiş ise bu beklenen güzel senaryoya ulaşmamak için bir engel yoktur.
Burun ameliyatından sonra kaç gün rapor verileceği yapılan cerrahi müdahalenin türü ve kapsamına göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak 10 gün rapor verilmektedir. Doktorun ihtiyaç görmesi halinde rapor süresi uzatılabilmektedir.
‘Burun ameliyatı sonrası tampon ne zaman çıkarılır?’ ameliyat sonrasına yönelik en sık sorulan sorular arasında bulunmaktadır. Burun ameliyatı esnasında burun içine yerleştirilen silikon ve ortası delik olan tamponlar, ameliyattan 1 hafta sonra çıkarılmaktadır. Teknolojinin etkisi ile burun ameliyatları ve burun formu için özel tasarlanan bu silikon tamponlar, geçmişteki burun ameliyatlarına nazaran daha konforlu istirahat süreci sağlamaktadır.