Şimdiye kadar hep kadınların meme estetiği ameliyatlarından bahsettik. Erkeklerde meme estetiği yapılıyor mu? Jinekomasti nedir? Nasıl yapılır? Sizler için hazırladık. Faydalı olmasını umut eder, keyifli okumalar dileriz.
Jinekomasti Nedir?
Jinekomasti, erkeklerde meme büyümesi anlamına gelmektedir. Yenidoğan bebeklerde, annede östrojen hormonunun fazla salgılanması sebebiyle emzirme yolu ile bebeğe geçer. Bebekler meme oluşması normaldir. Yapılabilecek masajlarla bu meme dokusu dağılmaya başlayacaktır. Ergenlikte ve 65 yaş üstü kişilerde testesteron hormununun azalarak, böbrek üstü bezinden kaynaklanan östrojen hormonunun ağırlık kazanmasıyla meme dokusu oluşabilmektedir. Ergenlik döneminden sonra hala devam diyorsa jinekomasti cerrahi müdahalesi ile oluşan meme dokusu vücuttan alınır ve sağlıklı fit bir vücut sağlanabilmektedir.
Jinekomasti için cerrahi müdahaleye karar verilmeden önce, hasta mutlaka endokrinoloji bölümüne yönlendirilmeli ve oluşan meme dokusunun sebebi araştırılmalıdır. Meme dokusunun neden büyüdüğünün sebebi bulunduktan sonra tedaviye başlanmalıdır. Meme dokusunun büyümesi erkeklik hormonu testesteronun seviyesinin azalmasından kaynaklanıyorsa, hormon tedavisi ile bu hormonun olması gereken seviye ulaşılması sağlanmaktadır. Tedavi sonrası oluşan meme dokusunun kendi kendine kaybolduğu da gözlemlenebilmektedir. Ancak tedaviye rağmen hala devam eden meme dokusu var ise işte o zaman cerrahi müdahale safhasına geçilebilmektedir.
Jinekomastinin Türleri
Jinekomasti için bir çok gruplandırma mevcuttur.
Floroid : Yoğun meme dokusu
Ara Form : Meme altında bulunan dokunun, yağ – meme dokusu karışımı
Fibröz : 1 yılı aşkın süredir meme altında bulunan kitlenin sertlik hali
Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi jinekomastinin evreleri sunulmuştur.
1. Evre : Hafif meme dokusu hali
2. Evre : Orta derece meme dokusunun büyümesi hali
3. Evre : Orta derece meme dokusunun büyümesi ve cilt fazlalığı hali
4. Evre : İleri derece meme dokusunun büyümesi ve aşağı doğru sarkan cilt fazlalığı hali
Jinekomasti ameliyatı için karar verme aşamasında meme altında bulunan dokunun grubundan ziyade jinekomasti boyutları ve evreleri baz alınmaktadır.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Jinekomasti cerrahisinde yapılacak olan müdahaleye , meme dokusunun türü belirlemektedir. Jinekomasti ameliyatları kapalı olarak , endoskopik olarak ve açık olarak gerçekleştirilmektedir. Kapalı olarak, dokuda kesi yapılmamaktadır. Endoskopik yöntemde yarı kapalı olarak da adlandırılabilir. Açık yöntem de ise dokuda kesi yapılarak gerçekleştirilmektedir.
Kapalı Yöntem : 1. Evre ve 2. Evre durumlarına uyum sağlayan meme deformasyonlarına kapalı olarak liposuction ile yağ alma işlemi uygulanmaktadır. Sarkan bir cilt olmadığı için cilt üzerinde bir müdahaleye gerek olmamaktadır. Kesi ve iz olmaması bakımından büyük avantaj sağlamaktadır. Jinekomasti operasyonlarında en çok kullanılan ve tercih edilen yöntem kapalı olandır. Ancak 3. Evre ve 4. Evre durumlarında olan meme deformasyonlarına yetersiz kalmaktadır. Bu evreler için diğer teknikler tercih edilmektedir.
Endoskopik Yöntem : Bu yöntem cilt sarkıklığı ileri düzeyde olmayan jinekomasti deformasyonları için uygundur. Fazla yağ dokusu lazer veya vaser liposuction cihazı ile çekilir. Ve endoskopik olarak yine lazer ve vaser cihazının vasıtasıla ciltte sıkılaşma sağlanması amaçlanmaktadır. İleri düzey cilt sarkıklığı var ise bu yöntem yetersiz kalabilmektedir.
Açık Ameliyat : Jinekomasti deformasyonlarında en ileri durumlar için mecburen açık teknik gerekmektedir. 4. Evre meme deformasyonlarında açık müdahalesi gerektirmektedir. Bu yöntemde meme başının çevresindeki açık kahverengi alanından yarım ay kesisi yapılarak içerideki fibröz doku temizlenir. Sarkık olan cilt dikişler ile toparlanmaktadır. Yarım ay kesisi yeterli gelmediği durumlarda meme küçültme için ters T tekniği de yapılabilmektedir.
Jinekomasti İyileşme Süreci
Jinekomasti ameliyatının süresi kullanılan yönteme göre değişmektedir. Ortalama 45 dakika veya 1 saat sürmektedir. Genel anestezi altında gerçekleştirildiğinde 1 gece hastanede yatış önerilmektedir. Yine yapılacak olan tekniğe bağlı olarak tercihen lokal anestezi de uygulanabilmektedir. Lokal anestezi sonrası gece yatış gerekmemektedir. Ameliyat esnasında hastaya korse giydirilir ve 1 hafta sonra kontrolü gerçekleştirilir. 1 hafta kaliteli istirahat sonrasında sosyal ve iş hayatına devam edilebilmektedir.