Bu yazımızda sizlere sarkık göğüsler nasıl toparlanır? Konusunu ele alacağız. Öncesinde göğüsler neden sarkar? Ameliyatsız bir yolu var mıdır? Detaylı inceleyelim. Faydalı olmasını umar, keyifli okumalar dileriz.
Sarkık göğüsler kadınlar için büyük sorun yaratmaktadır. Hem günlük, hem sosyal hem de iş hayatında rahatsız edici boyutlara sebep olmaktadır. Fiziksel ve psikolojik olarak hastalıklara sebebiyet vermektedir. Kadınlarda özgüven eksiklerine vesile olmaktadır. İstenilen kıyafetlerin giyilememesi basit gibi görünebilir ancak hiç de basit bir durum değildir. Hoş birçok iç çamaşırı firması sarkık meme yapıları için toparlayıcı ve dikleştirici sütyenler üretmektedir. Bu ürünler sayesinde dışarıdan her şey normal görülebilmektedir. Ancak gerçek olan durum o iç çamaşırları çıkarılınca ortaya çıkar. Çoğu kadının aynaya bakmaya bile tahammülü yoktur. Dolayısı ile bu durum cinsel hayatlarında da mutsuzluklara sebebiyet vermektedir. Peki göğüsler neden sarkar?
Sarkık Memenin Nedenleri
Memenin sarkmasının birçok sebebi olabilir. Tek Tek ele alırsak;
1.Genetik Faktörler : Annenizde, ananenizde, babaannenizde teyze ve halalarınızda sarkık göğüs deformasyonu var ise genetik olarak sizde de olması üzücü ama doğal bir durumdur.
2.Sık Sık Kilo Alıp Verme : Hayatınız boyunca sık sık kilo alıp veriyorsanız ilk zarar görecek olan bölge göğüslerinizdir. Cildinizde oluşan bollaşma ve daralma durumlarına karşılık yetişemeyecek ve yer çekimine meydan okuyamayarak sarkmaya başlayacaktır.
3.Cilt Kalitesi : Cildinizi kalitesi düşük ve gevşek bir yapıya sahip iseniz göğüslerinizde sarkmalar kaçınılmazdır.
4.Gebelik Dönemi : Gebelik döneminde vücudun hormonsal olarak değişikleri sonucu göğüste büyüme meydana gelmektedir. Büyüme sonrası ağırlık oluştuğundan sarkmalar görülebilir.
5.Emzirme Dönemi : Meme sarkmalarının en etkili maddelerinden birisi de emzirme dönemidir. Emzirme faaliyeti için süt dolan göğüs yapısı büyür ve emzirme sonrası içi boşalarak sarkma meydana gelmektedir. Emzirme dönemi birkaç kez yaşanır ise sarkmalar kaçılmazdır.
6.Yaşlanma : Yaşın ilerlemesi ve cildin elastikiyetini kaybetmesi sonucu ilk sarkacak olan bölge yine göğüslerdir.
7.Yanlış Sütyen Kullanımı : Bu maddeyi okuyunca birçok kişi şaşıracaktır. Evet, vücut yapınıza uygun olmayan , yanlış sütyen kullanımı göğüste sarkmaya yardımcı olabilmektedir.
Bu maddelerin birinde veya birkaç tanesi bir araya geldiğinde göğüs sarkmaları meydana gelebilmektedir. Çözüm olarak maalesef ameliyatsız bir yolu yoktur. Sarkık meme yapısına sahip iseniz, evet spor yapmak , düzenli beslenmek vb. gibi durumlar daha da sarkmasını önleyebilir ancak dik ve sıkı göğüs yapısı haline üzülerek söylüyoruz ki getiremezler. Bunun için cerrahi yollara başvurmanız gerekmektedir.
Göğüs Dikleştirme Cerrahi Yöntemleri
Sarkan meme yapısına hangi müdahalenin yapılacağını kişinin göğüs yapısı belirlemektedir. Sarkmış olan meme, aynı zamanda içi boşalmış ise sarkmanın toparlanması ile birlikte silikon protezler veya yağ enjeksiyonu ile destek sağlanarak doldurulması gerekmektedir.
Meme dikleştirme ameliyatı için genellikle kullanılan 3 yöntem vardır;
Periaeolar Yöntemi
Bu yöntem, meme başının bulunduğu kahverengi olan bölgeden yapılmaktadır. Bu bölgenin ismi areoladır. Areola bölgesinde yani kahverengi olan bölgenin bitişi hattı ile beyaz dokunun başladığı hat üzerinde kesiler yapılır. Bu kesiler üzerinden meme toparlama işlemi gerçekleştirilir ve meme başı areola kısmı dikişler ile eski yerine getirilebilir veya asimetri durumu var ise diğer meme başına benzeyecek şekilde yeniden konumlandırılabilir. Bu teknikte iz sadece meme başında olmaktadır.
Vertikal Yöntemi
Vertikal yönteminde dikleştirme işlemi için meme başının alt kısman memenin alt kısmına kadar dikey kesi yapılarak gerçekleştirilir.
Ters T Töntemi
Ters T yönteminde ise meme dikleştirme ve toparlama işlemi adından da anlaşılacağı gibi ter T harfine benzer kesi yapılarak gerçekleştirilir. Meme başının alt kısmından başlayarak memenin alt kıvrımına kadar dikey ve sonrasında memenin alt kısmından yatay kesi yapılmaktadır.
Meme toparlama ve dikleştirme ameliyatları kullanılacak olan tekniğe göre sürelerinde değişiklik gösterebilir. Genellikle 2 saati bulmaktadır. 18 yaşını doldurmuş ve cerrahi ameliyat için engel olabilecek herhangi bir sağlık problemi olmayan herkese yapılabilir. Ameliyat sonrasında kaliteli istirahat son derece önemlidir.