Burun estetiği hakkında en sık sorulan soruları sizler için derledik. Burun ameliyatı ile ilgili tüm merak ettiklerinizin yanıtlarını bu sorular altında bulabilirsiniz. Merak ettiklerinizi daha kolay bulabilmeniz adına söz konusu soruları ameliyat öncesi, sırası ve sonrası en çok sorulanlar olarak kategorize ettik. İşte burun estetiği hakkında sık sorulanlar:
Burun Estetiği Yaptıracakların Bilmesi Gerekenler
Bitki çayları nadiren de olsa kanamayı arttırabilen içeceklerdir. Burun estetiğinde kanama istenmeyen bir durum olduğu için Burun estetiğinden 1 hafta önce bitki çayı içmeyi bırakmalısınız.
Burun estetiği öncesi psikolojik olarak hazır hissetmelisiniz. Bunun yanı sıra psikolojik problemlerinizin olmaması gerekir. Çünkü burun estetiği gözle görülür bir değişim yaratır ve buna hazır değilseniz burun estetiği sonrası depresyona girme ihtimaliniz vardır. Aşağıda yer alan yazıya göz atarak burun estetiğine uygun bir aday olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
Burun estetiğinden beklentinizin ne olduğuna göre bu sorunun cevabı değişecektir. Örneğin burun estetiği olduğunuzda bambaşka biri olmayı ve hayatınızın değişmesini bekliyorsanız aldığınız sonuç güzel bile olsa sizi hayal kırıklığına götürecektir. Elinizde bir ünlünün fotoğrafı ile estetik cerraha başvurmanız ve estetik cerrahın bunu kabul edip uygulaması da yine hayal kırıklığına neden olacaktır. Çünkü her yüz şekline göre özel olarak burun tasarlanması gerekir. Bunun yanı sıra yanlış doktor seçimi oluşabilecek olumsuzluklar nedeniyle hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Doktor seçimine dair aşağıda yer alan yazımızı okuyarak bu konuda bilgi edinebilirsiniz.
Burun estetiğine dair genel kanı adet döneminde burun estetiği yapılmayacağı yönündedir. Bu dönemde kadınlarda ödem olabileceği için ve kadınlar kendini stresli hissettiği için burun estetiğini regl döneminde olmaktan çekinirler. Fakat burun estetiği adet döneminde yapılabilir. Fizyolojik olarak herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Diş teli varken de burun estetiği yapılabilir. Diş teli burun estetiği için bir engel değildir.
Burun ameliyatı sonrası ciltte soyulma görülmez.
Burun ameliyatı sonrası burun üzerinde yağlanma normale göre daha fazla olmaktadır. Burun estetiği sonrası oluşan ödem kendisini yağlanarak da atmaktadır. Bu nedenle burunda yağ oranı ameliyat sonrası artış göstermektedir.
Cilt bakımı için ameliyat sonrası etkilerin ortadan kalkması gerekir. En az bir ay sonra bu etkiler geçecektir. Burun estetiği sonrası kontroller tamamlanmalı ve buna göre cilt bakımına başlanabilir.
Burun estetiği sonrası banyo yapmaya başladıktan sonra abdest de alınabilir. Burun içine su çekmeden kendinizi zorlamayacak şekilde abdest alabilirsiniz.
Burun estetiği sonrası hastanın iyileşmesi için belirli bir süre geçmelidir. Kişinin burun şişliklerinin inmesi ve normal hayata dönebilmesi hemen hemen 1 ay sürer. Cinsel ilişki için ise 4 -5 ay dikkatli olunmalıdır.
Burun estetiği sonrasında özellikle ameliyattan sonraki ilk 6 hafta burun kanadının ya da septumun delinmesi enfeksiyon riskini ve alerjik reaksiyon riskini arttırabilir. Burunda gerçekleşmesi gereken doku iyileşmesini olumsuz olarak etkileyebilir. Tende renk değişikliklerine neden olabilir.
Burun estetiği sonrası esneyebilirsiniz. Burun estetiği sonrası esneme burun ameliyatına zarar vermez.
Burun estetiği ameliyatı sonrası koklama faaliyetlerinin birkaç haftaya kadar yapılmaması önerilir. Fakat hapşırmayı engellemek mümkün değildir. Kronik alerjiniz varsa bunun için ilaç kullanmanız önerilebilir. Hapşırmanız gerektiği durumlarda ise ağzı açık tutarak burun üzerindeki basıncı azaltmalısınız. Genel olarak hapşırmak ameliyat sonrası bir probleme neden olmaz.
Burun ameliyatı yapan klinikte geçerli olan politikalara göre bu sorunun cevabı değişiklik gösterebilir.
Devlet hastanesinde burun estetiği yaptırmaya karar verdiyseniz kaza ve kırılma sonucu gerçekleşecek olan burun estetiğini SSK karşılamaktadır. Bunun dışında SSK burun estetiğini karşılama
Literatürde rinoplasti olarak da geçen burun estetiği, burunda var olan şekil bozukluğunu gidermek amacı ile yapılan estetik cerrahi müdahaledir. Türkiye’de estetik cerrahi alanında en çok tercih edilen ameliyat türü olarak ön plana çıkmaktadır. Estetik kaygı ile yapılmasının yanı sıra, genetik ya da darbe gibi sebeplerden ötürü meydana gelen burundan rahat nefes alamama gibi durumları bertaraf etme amacı ile de yapılmaktadır.
İdeal burun, her bireyin yüz tipine göre uygun olan ve bireyden bireye değişen, genellenemeyecek bir kavramdır. İdeal buruna ulaşmak için simetri, oran, uyum, doğallık ve fonksiyon gibi kriterler yerine getirilmelidir. Böylelikle kişi için ideal, yani doğal burun ameliyatı koşulları yakalanmış olur. Detaylı bilgi için; En İyi Burun Estetiği Nasıl Anlaşılır?
Plastik, Latince ‘Şekil vermek’, rekonstrüktif ‘Yeniden onarmak’, estetik ise ‘Güzel olanı hedeflemek’ anlamlarına gelmektedir. Dolayısıyla aslında her türlü ameliyat plastik cerrahinin alanına bir şekilde girmektedir. Bununla birlikte biz plastik cerrahları olarak üzerine uzmanlaştığımız plastik ameliyatları, her türlü doku defektinin (eksikliğinin) yerine konması ve estetik cerrahi ameliyatları olarak tanımlayabiliriz. Yarık dudak-damak gibi doğumsal hastalıklardan, yüz germeye kadar uzanan tüm yaş gruplarını kapsayan geniş bir yelpazeye sahibiz.
Burun estetik ameliyatları temel olarak iki farklı sebepten dolayı yapılmaktadır. Bunlardan birincisi estetik görünüm kaygısıdır ki çoğunlukla bu sebepten dolayı burun estetiği tercih edilir. Estetik görünüm kaygısının altında yatan sebeplerin başında ise burun şeklinden dolayı özgüven eksikliği ve mutsuzluk hissetmek yer almaktadır. Bu duruma sebep olan estetik problemler arasında ise burunda eğrilik, kemer, genişlik, uzunluk, aşırı kısalık yer almaktadır. Çoğunlukla genetik yapıdan dolayı meydana gelmekle birlikte geçirilen kaza ve travmaların da etkisi olmaktadır. Burun ameliyatlarının yapılmasının ikinci sebebi ise sağlıktır. Örneğin, bir kişinin burnundan rahat nefes alamaması, horlaması, dinlendirici bir şekilde uyuyamaması gibi sebeplerden ötürü burun estetiğine ihtiyaç duyulabilmektedir. “Burun estetiği hangi sağlık sorunlarında yapılır?” sorusunun cevabını öğrenmek için ise ilgili linkten yazımızı okuyabilirsiniz.
Zorunlu ve sağlık temelli burun ameliyatlarını dışarıda tutarsak, burun kemiğinin gelişimi tamamlanmadan burun estetiği olmak sakıncalıdır. Bu da 18 yaş civarına tekabül etmektedir. Nitekim burun kemiğindeki gelişim bu yaşlara kadar devam eder. Bu yüzden burun estetiği için en uygun yaş erkeklerde 18 ve sonrası, kadınlarda ise 17 ve sonrasıdır.
Burun ameliyatları ile ilgili en çok sorulan sorular arasında ‘Burun estetiği ne zaman yapılmalı?’ sorusu yer alıyor. Burun estetiği için en uygun mevsim burun ameliyatında kullanılan tekniğe bağlı olarak değişmektedir. Açık teknik ile yapılan burun ameliyatlarında genel olarak en uygun mevsim yaza göre kış olarak kabul edilmektedir. Nitekim güneş ışınlarının bol olduğu aylarda vücutta ödem artışı meyili ortaya çıkar. Dolayısıyla sıcak aylarda açık teknik ile burun ameliyatı olmak, ameliyat sonrasında meydana gelen ödemlerin normalden daha geç iyileşmesine yol açabilir. Bunun ana sebebi ise açık teknik ile yapılan burun ameliyatlarında burunda kesi olmasıdır. Diğer yandan kapalı teknik ile yapılan ameliyatlarda burunda kesi meydana gelmediğinden ameliyatın olunacağı mevsim sağlık açısından herhangi bir şekilde sorun potansiyeli taşımaz. Detaylı bilgi için tıklayınız; Burun Estetiği İçin En Uygun Mevsim Hangisidir?
Ameliyatsız burun estetiğinin karşılığı dolgu uygulamasıdır. Küçük çaplı değişimler için uygundur. Hyaluronik asit dolgu ya da kişinin kendi bedeninden alınan yağların burnun gerekli noktalarına enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Çok da belli olmayan sorunlar için belli bir süre için çözüm sağlar. Öte yandan dolgu uygulaması ile buruna ek bir madde enjekte edildiğinden yalnızca burun büyütme amaçlarında kullanılır. Bu yöntem ile burun küçülmesi mümkün olmamaktadır.
Öncelikle çeşitli kaynaklardan araştırdığınız ve yapmak istediğiniz estetik operasyon için uygun olduğunu düşündüğünüz estetik doktorlarının listesini çıkarmanızda fayda var. Ardından mutlaka merak ettiğiniz soruları sormak üzere söz konusu birkaç doktor ile ön görüşme ayarlamalısınız. Hayal ettiğiniz burun tipini de doktorunuzla paylaşabilir ve yanıtları doğrultusunda nihai seçiminize yaklaşabilirsiniz. Detaylı bilgi için; Burun Estetik Doktoru Seçiminde Püf Noktalar
Burun ameliyatlarında temel olarak açık ve kapalı olmak üzere iki farklı teknik kullanılmaktadır. Kapalı ve altravmatik teknik ile yapılan burun ameliyatları, açık teknik ile yapılan burun ameliyatlarına kıyasla daha çok avantajı beraberinde getirir. Her ne kadar estetik cerrahı için açık teknik daha çok kolaylık sunsa ve daha yaygın olarak kullanılsa da bu teknikte burun ucu kesilerek ameliyat yapılır. Bu da sonrasında burun ucunda ameliyat izi kalmasına yol açabilmektedir. Kapalı teknikte ise burunda kesi yapılmadığından iz kalması gibi bir durum mümkün değildir. Buna ek olarak kapalı teknik ile yapılan burun ameliyatlarında burun ucunda herhangi bir kesi olmadığından iyileşme süreci çok daha hızlı ilerler.
‘Burun estetiği fiyatları neye göre değişir?’ sorusu burun ameliyatı olmak isteyenlerin en sık sorduğu sorulardandır. Burun estetik fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla burun ameliyatı olmak isteyen hastaya herhangi bir tetkik yapmadan bir fiyat belirtmek imkansızdır. Burun ameliyatı fiyatlarını etkileyen faktörlerin başında ise estetik cerrahınızın alanındaki başarı ve uzmanlık seviyesidir. Bunu ameliyat olunan hastane, yapılması planlanan estetik müdahalenin kapsamı, hastanede kalınacak gün sayısı gibi faktörler takip etmektedir.
Gebelik döneminde burun ameliyatı kesinlikle yapılamaz. Hasta tarafından istenilirse bile doktor tarafından bu talep reddedilir. Bunun ana sebebi ise burun ameliyatının fetüse zarar verme potansiyelinin olmasıdır. Yalnızca kaza, kırık gibi travmatik durumlarda uygulanabilirliği vardır. Hamilelikte ve Hamilelik Sonrasında Burun Estetiği isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Emzirme döneminde olan annelerin kırık gibi travmatik durumlar olmadıkça burun ameliyatı yapması sakıncalıdır. Nitekim narkoz alımı gerektiren tüm ameliyatlar aslında anne sütünü etkiler ve emziren kadınlar için uygun değildir. Travmatik durumlarda ise narkozun etkisi geçinceye dek bebeğe yetecek kadar önceden anne sütü ayrılır. Narkoz etkisi geçene kadar bebek bu süt ile beslenir.
Ameliyat öncesinde yaşanan en büyük şanssızlıklar arasında hastanın grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar geçirmesidir. Bu gibi durumlar burun ameliyatına engel teşkil eder ve mutlaka ameliyatı yapacak olan estetik cerrahına belirtilmelidir. Netice itibarıyla ameliyat öncesinde yaşanan tüm üst solunum yolu enfeksiyonları doktor ile paylaşılmalıdır. Öte yandan regl döneminde olunmasının burun ameliyatına herhangi bir engel teşkil etmediğini hatırlatmamızda fayda var.
Genel anlamda kullanılan teknik ve yöntemler açısından erkek burun estetiği ile kadın burun estetiği arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bununla birlikte yapılan cerrahi müdahaleler feminen ve maskülen görünümü etkiler. Bu daha çok burun ucu ile dudak arasındaki açı ile ilgilidir. Kadınlarda burun ucu açısı genelde 100-110 derece arasında yapılırken, erkeklerde 90-100 derece civarında olabilmektedir. Ancak tabi ki hastanın nasıl görünmek istediği burada daha önemlidir. Devamı için; Erkeklerde Burun Estetiği Ameliyatında Nasıl Bir Yol İzlenir?
Burun ameliyatı olacak erkeklerin bıyık ya da sakalı olmaları halinde, ameliyat öncesinde traş olmalarında fayda vardır. Bu hem ameliyat sırasında estetik cerrahınızın daha kolay müdahale yapmasına yardımcı olacak hem de ameliyatın ardından bölgeye yapacağınız bakımı daha kolay hale getirecektir.
Burun ameliyatından önceki 8 saat boyunca herhangi bir yemek yememelisiniz. Benzer şekilde hasta, söz konusu sürede su dahi içmemelidir. Bu yüzden gece yarısından sonra hiçbir gıda ya da su almamalısınız.
Burun estetiği olacak kişiler için burun deri incelik veya kalınlığını tespit etmek çok önemlidir. İnce derili burunlarda burun üzerini kaplayan deri ince yapıda olmaktadır. İnce derili kişiler, kalın derili kişilere kıyasla avantajlı durumdadırlar. Burun estetiği ameliyatı sonrası kalın derili hastaların iyileşme süreçlerine kıyasla çok daha hızlı iyileşirler.
Burun derisinin kalın olduğu hastalarda ameliyat sürecinin diğer hastalara göre sancılı geçtiğinin ve bu süreçte burun estetiği cerrahının tecrübesine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Kalın deriye sahip olan hastanın burnunda yapılacak ince işlemler derinin kalınlığından dolayı gözle görünebilir halini öncesinden planlamak gereklidir. Ameliyat öncesi ve sonrasında da ince derili buruna sahip olan hastalara göre daha uzun bir iyileşme süreci geçirecektir. Kalın derili burun ameliyatında seçilecek doktor süreci memnun olarak tamamlamanız da yardımcı olacaktır. Kalın derili burun estetiği hakkında daha detaylı bilgi almak için linke tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
TAŞ Estetik Cerrahi merkezi olarak kemerli burun ameliyatlarında tamamen hastaya özgü bir yaklaşım sergilemekteyiz. Kemeri almayıp şekillendirdiğimiz, törpülediğimiz, içeriye gizlediğimiz ya da aldığımız çeşitli yöntemler mevcuttur. Burun kemeri alımlarında hassas olmak adına mikromotor dediğimiz aletleri kullanmaktayız.
Türkiye’de genelde kemerli burun yapısından şikayetle burun ameliyatı olanların sayısı oldukça yüksektir. Bu yüzden söz konusu grupta yer alan kişilerin en çok merak ettikleri soruların başında da yukarıdaki soru gelir. Bu sorunun cevabı kısa ve net olarak ‘Hayır’dır. Kemerli burun yapısı ya da burunda eğrilik gibi durumlar burun ameliyatının zorluğunu etkileyen faktörlerden değildir. Burun ameliyatının zorluk derecesini daha çok kemik, kıkırdak ve deri farklılıkları etkilemektedir. Örneğin, kalın derili burun yapısına sahip hastaların ameliyatı, ince derili burun yapısına sahip hastalara kıyasla daha zordur. Bunun nedenlerinden bir tanesi de ince derili burun ameliyatlarındaki estetik dokunuşların, kalın derili burunlarda dışarıya yansımasının görece daha zor olmasıdır.
Burun ucu ameliyatı, burun ucunda yer alan kıkırdaklara yeniden şekil verilerek gerçekleşen bir ameliyattır. Burun ucunda yer alan kıkırdaklar istek ve amaç doğrultusunda yeniden şekillendirilerek burun ve dudak açısı farklılaştırılabilir. Burun ucunu inceltmek isteyenler için de burun ucu kıkırdaklarına müdahalede bulunulur. Genellikle burun kemeri olmayan ancak burnunun ucundaki görüntüden ya da burun deliklerinden rahatsız olan kişilere yapılan bir ameliyat türüdür.
Burun deliklerindeki asimetri, birçok kişinin burnuyla ilgili rahatsız olduğu konular arasında yer almaktadır. Burun deliği eşitleme konusunda da estetik operasyon gerekmektedir. Genellikle asıl rahatsız olunan burun yapısına yönelik yapılan ameliyatlarda, ek işlem olarak uygulanır. Yapılan operasyonda burun kanatlarına yönelik müdahele yapılmaktadır.
Yurtdışından gelen ve burun estetiği olmak isteyenler için süreç oldukça kolay bir hale gelmiştir. Öncelikle hasta Türkiye’ye gelmeden önce, hastadan burnunun tüm detaylarını gösteren bir video göndermesi talep edilir. Video üzerinden yapılan kontrollerin ardından hasta için randevu tarihi oluşturulur. Randevu gününde detaylı muayene ve ameliyat öncesi yapılması gereken tetkikler yapılır, burun ameliyatı için izlenecek yol şekillendirilir. Akabinde ise hasta ameliyata alınır. Tüm bu süreç için hastanın Türkiye’de 9-10 gün kadar kalması yeterli olmaktadır. Ameliyat sonrası kontroller için Türkiye’ye gelemeyecek olan hastalar için detaylı videolar göndermeleri beklenir.
Burun eğriliği ameliyatlarında kullandığımız teknik, tüm ameliyatlarımızda olduğu gibi kapalı ve atravmatik teknik ile mümkündür. Kapalı ve atravmatik teknik ile burunda, ameliyata dair kesi veya iz olmamaktadır. İyileşme süreci açısından diğer teknikler ile kıyaslandığında çok daha avantajlıdır. Burnun dış görünümünü düzeltmek amacıyla orta hatta almak için yapılan estetik cerrahisi ile birlikte burnun deviasyon problemlerine de müdahaleler yapmaktayız. Bu sayede hem görsel olarak yüze uygun bir burun hem de fonksiyonel olarak sağlıklı nefes alabilen bir buruna sahip olmak mümkündür. Detaylı bilgi; Deviasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
Septoplasti ve rinoplasti aynı ameliyatta yapılabilir. Yapılan tetkikler neticesinde septoplasti müdahelesine gerek duyuluyorsa, rinoplasti sırasında burun kıkırdağındaki eğrilikler ve problemler de giderilebilir.
Burun ameliyatı olmak için estetik cerrahınızdan randevu aldıktan sonra yol haritası çizilir. Nasıl bir burun tipinin oluşturulacağı üzerine çalışmalar yapılır. Bununla birlikte hastaya gerekli tetkikler yapılıp ameliyata hazır olup olmadığı tespit edilir. Öte yandan estetik cerrahı burun estetiğinden önce yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler hakkında hastaya gerekli yönlendirmeleri yapar. Burun ameliyatından önce başlıca dikkat edilmesi gerekenler arasında ise şunlar yer alır:
- Kan sulandırıcı ilaç ve gıdaların alınmaması
- İyileşme sürecini uzattığından, ameliyattan en az 6 ay önce sigara kullanımının bırakılması
- Ameliyattan önceki 8 saat boyunca hiçbir su ve gıda alınmaması
- Detaylı bilgi almak için; Burun Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun ameliyatının ardından hastanede genelde 1 gün kalınmaktadır. 1 gün kalınmasının amacı hastayı gözlem altında tutmaktır. Şehir dışından ameliyat için geliyorsanız da 1 gece hastanede kalmanızın ardından taburcu olursunuz. Taburcu olunduktan sonra hasta il dışı veya yurtdışında yaşıyor ise evine gidip dinlenebilir. Uçak yolculuğu yapmasına engel bir durumu yoktur. Ancak verilen kontrol tarihinde tekrar gelmelidir.
Burun estetik ameliyatından sonra atel ve tamponların alınmasının ardından hemen makyaj yapılmaya başlanabilmektedir.
Doktorunuz hem ameliyattan önce hem de ameliyattan sonra sigara içmemeniz gereken süreyi size bildirecektir. Sigaranın belli bir süre yasak olmasının ana sebebi ödem ve şişliklerin iyileşmesini geciktirici ve zorlaştırıcı etkisidir. Sigara kullanan kişi, burun ameliyatı olmak istiyor ise ameliyattan en az 6 ay önce sigarayı bırakmalı ve ameliyattan sonra da kesinlikle kullanmamalıdır. Nargile de bu sürece dahildir.
Burun ameliyatından önceki ve sonraki 10 gün boyunca alkol alınmamalıdır. Bunun sebepleri arasında alkolün vücutta su tutması, ciltte kuruluğa yol açması, morluk ve şişliklerin iyileşme sürecini baltalaması gibi önemli nedenler yer almaktadır.
Burun estetik ameliyatından 1 hafta sonra atel ve tamponlar alınmaktadır. Atel ve tamponların alımından itibaren sırt üstü düz yatmak ve yan yatmak serbesttir. Ancak yan yatarken dikkat edilmesi gereken, 2 ay boyunca burun yastığa temas etmemeli ve yüz üstü yatılmamalıdır.
‘Burun ameliyatından ne kadar süre sonra gözlük takılır?’ sorusu burun estetik ameliyatı ile ilgili en sık gelen sorular arasındadır. Söz konusu sorunun yanıtı yapılan ameliyatın türüne göre ve buna bağlı olarak da gözlük kullanılmaması gereken süreye göre farklılık gösterir. Genellikle ameliyattan 2 ay sonra gözlük kullanımına izin verilebilmektedir. Burun yapısının kendisini toparlama süresinin uzun süreceği ameliyatlarda gözlük kullanım yasağı burun iyileşme sürecini tamamlayana kadar devam etmektedir.
Burun ameliyatının ardından hastaneden taburcu olan hasta, uçak yolculuğu yapması gerekiyorsa yapabilir. Yani hastaneden taburcu olduktan sonra, hasta uçağa binebilir. Dolayısıyla burun estetik ameliyatı, uçak yolculuğuna engel olmamaktadır.
Burun ameliyatından sonra özellikle ilk 6-8 hafta boyunca ağır hareketlerden ya da herhangi bir darbeden kaçınılmalıdır. Zaman içerisinde hafiften başlayarak normal spor döngünüze dönmeye başlayabilirsiniz. İlk hafta boyunca havaların aşırı sıcak ya da soğuk olmaması şartıyla çok az sürede ve az tempolu yürüyüşler yapılabilir. İlk haftanın ardından yürüyüş süresi biraz daha uzatılabilir. Bununla birlikte ilk 6-8 hafta boyunca ağır spor hareketlerinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Öte yandan top darbesi gelebilecek basketbol, voleybol gibi sporlara başlamanın süresi çok daha uzun sürmektedir. Nitekim ameliyattan sonraki ilk 1 yıl içerisinde gelebilecek darbelere karşı dikkatli olunmalıdır. Detaylı bilgi almak için; Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Spora Ne Zaman Başlanır?
Ameliyattan sonra özellikle ilk 2 hafta boyunca sümkürmemeniz önerilmektedir. Doktorunuzun yapacağı kontrollerin ardından bu süre doktor tarafından biraz daha uzatılabilmektedir.
Burun ameliyatı olmak isteyenlerin bu soruya ek olarak ‘Burun ameliyatı sonrası burun delikleri büyür mü?’ gibi sorular da sorduğu görülmektedir. Burun ameliyatından sonra burun deliklerinin de yapısında değişimler gözlenir. Ancak bu değişimler hastanın talepleri doğrultusunda ameliyat öncesinde planlanır. Böylelikle hoşnut etmeyecek sonuçların önüne geçilmiş olunur. Öte yandan halihazırda burun delikleri büyük olanların burun delikleri küçültülebilir, burun delikleri küçük olanların ise burun delikleri büyültülebilir. Bu, hastanın isteği ve beklentileri doğrultusunda şekillendirilir.
Tıpkı bir yapıyı ayakta tutan elementler olduğu gibi burun çatısını ayakta tutan burun içi yapılar bulunmaktadır. Nasıl ki bir binada restorasyon çalışmaları yapıldığında o binayı ayakta tutan elementlere doğru müdahalede bulunulması gerekiyorsa, burun ameliyatında da benzer durum gereklidir. Son yıllarda estetik alanında yaşanan gelişmeler sayesinde burun çatısını ayakta tutan bu yapılara zarar vermek bir yana, daha da güçlendirilmesi ve burun ucu düşmelerinin önüne geçilmesi mümkün olabiliyor. Bu önlemler burun yapısını ayakta tutan burun kıkırdağına yönelik alınmaktadır. Yani sonuç olarak burun ameliyatı sonrası burun ucu düşmesi gibi bir korkunuzun olmaması gerekiyor.
Tüm bunların yanı sıra her burun ameliyatından sonra ödemlerin meydana geldiğini ve ödemlerin iyileşmesi ile birlikte burun görünümünde değişiklikler meydana geldiğini hatırlatmakta fayda var. Ancak bunlar burun ucu düşmesi değildir. Aksine, tam olarak istediğiniz burun yapısının nihai formudur.
Revizyon burun ameliyatı, daha evvel burun estetik ameliyatı olan ve burun yapısı oturduktan sonra görüntüsünden ya da fonksiyonundan hoşnut olmayan kişilerin yeniden burun ameliyatı olmasına denir. İki ana sebebi sebebi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kişinin hayal ettiği görüntüye kavuşamaması ya da ulaşsa bile beklediği kadar mutlu olmamasıdır. Bir diğer sebep ise ameliyattan sonra nefes alma ile ilgili problemlerin oluşması ya da halihazırdaki nefes alma probleminin yeterli düzeyde giderilmemesidir. Revizyon burun ameliyatı olacak kişiler yeni doktorlarının seçiminde çok daha fazla dikkatli olmalıdırlar. Detaylı bilgi için; Revizyon Burun Estetiği
Burun estetik ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler listesi oldukça uzundur. Ancak tıpkı ameliyat öncesinde yapılması gerekenlere yönelik tavsiyeler verildiği gibi ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenlere yönelik de doktorunuz tarafından tavsiyeler verilir. Bu tavsiyeler arasında şunları sıralayabiliriz:
- Sümkürmek, ıkınmak, öksürmek, eğilmek-kalkmak, ağır bir yük kaldırmak-taşımak kanama riskinizi arttırabilir.
- Söylenmedikçe bu hareketleri yapmaktan kaçınınız.
- Başınızı 2 veya daha fazla yastıkla yükselttiğinizde daha rahat uyuduğunuzu fark edeceksiniz. Bu pozisyon, burnunuzdaki, yüzünüzdeki ameliyata bağlı şişkinliğinizi azaltır.
- Burun alçısı yerinde 7-10 gün arasında kalacaktır ve doktorunuz tarafından çıkartılacaktır. Bu alçıyla asla oynanmamalıdır.
- Kuvvetli çiğneme, efor gerektiren ve uzun çiğnemeyi gerektiren gıdalardan kaçınınız. (Örneğin ısırarak elma, havuç yemekten kaçınınız.)
- Günlük beslenmenizde 1 ay süreyle tuz kısıtlaması yapmanız şişliklerinizin vücuttan dağılma süresini kısaltacaktır.
- Proteinden zengin beslenmeniz gerekmektedir. (Et-süt ürünleri)
- Normalden daha fazla istirahat ediniz.
- Yoga, pilates, fitness gibi sporlardan 8-10 hafta uzak durunuz. Ameliyattan 1 ay sonra yüzebilirsiniz.
- Dişlerinizi yumuşak bir diş fırçasıyla hafifçe fırçalayınız.
- İlk defa ameliyat olan hastalarımız 8. Hafta, revizyon ameliyatı olan hastalarımızın da 12 hafta boyunca güneş ve güneş banyosundan uzak durması gereklidir.
- Ameliyat sonrası dönemde morluklarınızın kalıcı hale gelmemesi için yüz bölgenizi 50 faktörlük bir güneş kremi ile koruyunuz.
- İki hafta boyunca önden veya arkadan iliklenen kıyafetler giyiniz. Baş üzerinden geçirilen, dar olabilecek, tişört veya dik yakalı kazaklardan uzak durunuz.
- Sadece doktorunuz tarafından yazılan ilaçları kullanınız, özellikle ağrı kesicinizi danışmadan değiştirmeyiniz.
- En az 8 hafta boyunca burnunuzun üzerine oturan numaralı veya güneş gözlükleri takmayınız.
- Ameliyattan 2-3 gün sonra kontak lensler takılabilir.
Burun ameliyatında operasyondan önce üzerinizdeki kıyafetleri çıkarmanız ve ameliyat önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Burun estetiği göze zarar vermez.