Kulak estetiği, yüz estetiğinde çok önemli bir yere sahip olup, yıllardan beri ciddi psikolojik problemlere neden olmuştur. Doğuştan veya sonradan oluşan kulak sorunları nedeniyle hastalarda günlük hayatlarında özgüven eksikliğini meydana getirir. Kulak gelişimine veya dış etkenlerden kaynaklı olarak oluşan sorunlarınız için kulak estetik cerrahi operasyonu geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Kulak estetiğinde ülkemizde yaygın olarak kepçe kulak ameliyatı görülürken kulak memesi, kulak anomalileri ve kulak kopması operasyonları da gerçekleştirilir.
Doç. Dr. Süleyman TAŞ hastaların gerçekçi beklentilerini önemseyerek yola çıkarken kendi tecrübelerini de işin içine katarak çalışır. Kulağın yüz ile uyumunu değerlendirir ve en iyi kulak estetiği deneyimi yaşatır.
Kulak estetiğinde doktor seçimine ait püf noktalardan ilki doktorun kulak estetiğinde kullandığı tekniktir. Kulak estetiği ameliyatı için araştırma yaparken birçok tekniğe rastlayabilirsiniz. Bu durum sizde kafa karışıklığına sebebiyet verebilir. Öncelikle mevcut şikayetlerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Kulaklarınızdan nelerden rahatsız olduğunuzu bilmelisiniz. Kepçe kulak sendromu mu? Büyük kulak deformasyonu mu? Kulak memesi estetiği mi? Yoksa doğuştan gelen kulak anomalisi mi? Tam olarak şikayetinizi belirlemiş olmanız doktor seçiminizde size yardımcı olacaktır. Günümüzde en çok tercih edilen ve Hekimlerimizin kendilerine has yöntem geliştirerek ve ödül alarak yapmış oldukları flep tekniğidir. Doktorun bu anlamda da kendini iyi yetiştirmiş olması gerekmektedir.
Kulak estetik doktoru seçiminde püf noktalardan bir diğeri doktorun tecrübesidir. Kulak estetiğinde yaptığı ameliyatlarla yeteri miktarda tecrübesi olmalıdır.
Kulak estetiğinizi yaptırmaya karar verdiğiniz doktorun yetenekli olması da gerekmektedir. Tüm teknik bilgiye sahip olsa dahi yeteneği yok ise başarısız bir sonuç çıkması çok yüksektir. Doktorun sanata olan bakış açısı, sanat ile ilgileniyor olması var olan yeteneğini hep diri tutacaktır.
Kulak estetiğinde doktor seçiminde püf noktalardan en önemlisi ise doktorunuz ile aranızda olan güven duygusudur. Doktorunuz ile ilk görüşmeniz güvenin oluşturulması açısından önemli bir adımdır. Detaylı görüşmeniz esnasında şikayetlerinizi ve beklentilerinizi doktorunuza iyi ifade etmelisiniz. Doktorunuz ise gerçekçi bir tavırla sizin için hangi yöntemin veya hangi tekniğin daha uygun olduğunu sunacaktır. Doktorunuz ile aranızda sağlıklı güven duygusunu oluşturduysanız ameliyat süreci, iyileşme süreci, hastane süreci, ameliyata ait maddi faktörler göz önüne alınarak ve tüm teferruatlar konuşularak ameliyat planlaması yapılabilir.
Kepçe kulak yaklaşık % 5 görülme sıklığıyla en sık görülen doğumsal kulak deformitesi olup kalıtımsal (genetik) geçiş (otozomal dominant) göstermektedir. Kepçe kulak ameliyatına ihtiyaç duyan kişilerde kulak yüksekliği ve genişliği normalin üzerinde olup rahatsız edici olarak görünmesinden kaynaklıdır. Kepçe kulak estetiğine gerek duyulmayan normal bir kulağın ortalama yüksekliği 60-65 mm ve genişliği 25-35 mm dir.
Kepçe kulak ameliyatı olmak isteyen kişiler veya ebeveynlerinin detaylı ve özenli bir araştırma yapmaları gerekmektedir. Doktor seçimi ameliyat sonrası tüm süreci etkilemektedir. Doktor seçimi yaparken daha önceki ameliyatları incelemek size fikir sağlayacaktır. Doktorunuza karar verdikten sonra muayeneye gitmelisiniz. Uzman biri tarafından görüş almak sizin kararınızı veya düşüncelerinizi olumlu yönde destekleyecektir. Detaylı muayene sırasında doktorunuza rahatsız olduğunuz şeyleri net bir şekilde dile getirmeniz ve beklentilerinizin hangi yönde olduğunu söylemelisiniz. Doktorunuz ile aranızda sağlıklı bir iletişim olur ise sizi anladığını düşünüyor iseniz planlama sürecine geçebilirsiniz. Planlama sürecinde ameliyatınızın ayrıntıları, anestezi şekli, günü, saati belli olacaktır. Ameliyat öncesinde testler yapılmaktadır. Doktorunuzun bilmesi gereken bir hastalığınız veya kullandığınız ilaç var ise planlama sürecinde mutlaka bildirmelisiniz.
Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız 10 gün önceden bırakmalısınız. Alkol tüketimi 10 gün öncesinden bırakılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisi bulunan besin ve bitkilerden uzak durulmalıdır.
Ameliyat Günü: Kepçe kulak ameliyatının planlandığı şekilde hastanede olmanız gerekmektedir. Ameliyatınız lokal anestezi ile olacaksa sabah hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Eğer ameliyatınız genel anestezi ile olacak ise 8 saat öncesinden hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Ameliyatınızın planlandığı saatte hemşireler yardımı ile ameliyathaneye iniyor olacaksınız. Ameliyathane doktorunuzu görmeniz sizi rahatlatacak ve endişeniz azalacaktır. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürmektedir. Ameliyat sonunda verilen şeklin korunması, şişlik ve ödemin az olması için bandaj takılmaktadır. Odanıza çıktığınızda verilen ilaçlar sayesinde ağrı hissetmeyebilirsiniz. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda odanıza çıktığınızda yemek yemeye başlayabilir ve 3-4 saatlik gözlem sonrası evinize gidebilirsiniz. Genel anestezi ile gerçekleştirilen ameliyat sonrası 4 saat hiçbir şey yiyip içmemelisiniz, doktorunuzun da tercihi ile 1 gece hastanede kalmanız gerekebilir.
Anestezi: Kulak estetiği küçük yaşlarda genel anestezi altında yapılırken, yetişkinlerde lokal anestezi altında uygulanabilir. Hastanın endişeleri varsa yetişkinlerde de genel anestezi tercih edilir.
Operasyon: Kulak estetiğinde kulağın müdahale edilmesi gereken yerleri belirlenir ve kulak kıvrımını bozmayacak dikişler atmak hedeflenir. Kıkırdak bölgeler törpülenir. Gerekli yerlerden dokular çıkarılarak kulak istenilen forma getirilir. Kulak arkasında kalan gerekli yerlerden dikiş atılır.
Kepçe kulak ameliyatlarında görülen tüm problemlere çözüm bulan, mükemmeli yakalamayı sağlayan bir uygulamadır.. Şu an dünyada da çok popüler hale gelen bu flep tekniği kepçe kulak estetiği yapan doktorlar tarafından tercih edilerek yaygınlaşmaktadır.
Kulak Estetiği Tedavi Özeti | |||
ÖNEMLİ : Aşağıda yer alan bilgiler operasyon süreci ile ilgili genel hatlar üzerine hazırlanmıştır. Herkes eşsizdir. Kulak estetiği ameliyatı olan herkesin tedavi süreci , planlaması ve sonuçları farklılık gösterebilir. | |||
Operasyon İsmi | Kulak Estetiği (Otoplasti) | İstirahat Süresi | 2 – 3 Gün |
Kullanılan Teknik | Flep Yöntemi Tekniği | Hastanede Yatış Süresi | Aynı Gün Taburcu |
Operasyon Süresi | 30 -60 Dk | İşe veya Sosyal Hayat Dönme Süresi | 2 – 3 Gün |
Anestezi | Lokal Anestezi | Tam İyileşme Süresi | 2 – 12 Ay |
Hassasiyet Süreci | 1 Gün | Sonuçların Kalıcılığı | Sürekli |
Bandaj Süresi | 2 – 3 Gün | Operasyon Fiyatı | İletişime Geçin |
Kulak yüksekliği ve genişliği normalin üzerinde olup rahatsız edici olarak görünmesi durumunda bu cerrahi yönteme başvurulur.
Kulak memesinin büyük olması ya da küpe kullanımı nedeniyle büyüyen delik problemlerinde yapılan cerrahi yöntemdir.
Doğuştan meydana gelen kulak şekil bozukluklarının tedavisinde başvurulan cerrahi işlemdir.
Kulak kepçesinin olmaması, kulak memesinin normalinden daha büyük olması gibi kulak problemlerinde tedavi yapılır.
Travma sonrası oluşan kulak kopmaları için acil ve titiz cerrahi işlem yapılır. Kopan parçanın durumu ve büyüklüğüne göre yerine dikme işlemi gerçekleştirilir.
Kepçe kulak ameliyatı için fiyat bilgisi belirlenirken bir çok kriter göz önüne alınmaktadır. Bu kriterler:
Yukarıdaki kriterlerin hepsi, kepçe kulak ameliyatı fiyatı belirlemede göz önünde bulundurulur. Tüm bu kriterler muayene esnasında görüşülmektedir. Yapılacak her müdahale kişiye özeldir. Özel olarak planlamalar yapılmaktadır. Dolayısı ile kesin fiyatlar detaylı muayene sonrası netleşmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı, kıkırdak gelişiminin tamamlanması ile yapılabilmektedir. Kıkırdak gelişimi 5 – 6 yaşına kadar devam etmektedir. Bu yaş grubunda hem okula başlamadan önce hem de kıkırdak gelişimi tamamlandığından ameliyat için ideal dönemdir. Aksi durumda çocuk okul çağına başladığında antisosyal bireyler olarak yetişmekte ve hem sosyal hem de okul hayatlarında olumsuzluklar yaşanmaktadır. Çocuğu bu durumu yaşamaması için kendisinin ve arkadaşlarının henüz farkına varmadan kepçe kulak deformasyonu düzeltilmelidir.
Kepçe kulak gibi kulak memesi de kafa bölgesinden ayrık durarak estetik açıdan kötü bir görünüme sebep olabilir. Bu durum için birçok cerrahi teknik tarif edilmiş olup, genel olarak hepsinin ortak özelliği kulak arkasından yapılan kesi yada dikiş ile kulağı kafaya yaklaştırmayı amaçlar. Kulak memesi estetiği nde en çok yapılan ameliyatlar bunlardır. Bunun dışında kadınlarda küpe kullanımına bağlı kulak memesinde küpe yırtığı oluşmaktadır. Bunun içinde birçok teknik tarif edilmiştir. Genel olarak yırtık olan bölge yeniden dikildikten 6 hafta sonra yeniden delinerek tedavi edilmektedir. Kulak memesi estetiği nde bir başka problem ise kulak memelerinin olması gerektiğinden daha büyük olma durumudur. Bu durumda da cerrahi tedavi ile kulak memeleri uygun ölçüde küçültülebilmektedirler.
Doğuştan kulak şekil bozukluklarının geneline kulak anomalileri denilmektedir. Kulak şekil bozuklukları genetik bir faktör olmasından dolayı annenin hamileliği sırasında dikkat etmesi gereklidir. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelere kullanmamaya ayrıca yoğun radyasyon ortamında bulunmamaya dikkat etmesi gereklidir. Kulak anomalileri herkeste farklı bir şekillerde görülebilir. Kulak kepçesinin olmaması, kulak memesinin normalinden daha büyük olması gibi kulak deformasyonlarını gidermek için kulak şekil bozukluğu ameliyatının yapılması gereklidir. Bunun öncesinde kulak şekil bozukluklarını genel olarak belirtecek olursak;
Doğuştan kulak şekil bozukluklarının geneline kulak anomalileri denilmektedir. Kulak şekil bozuklukları genetik bir faktör olmasından dolayı annenin hamileliği sırasında dikkat etmesi gereklidir. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelere kullanmamaya ayrıca yoğun radyasyon ortamında bulunmamaya dikkat etmesi gereklidir. Kulak anomalileri herkeste farklı bir şekillerde görülebilir. Kulak kepçesinin olmaması, kulak memesinin normalinden daha büyük olması gibi kulak deformasyonlarını gidermek için kulak şekil bozukluğu ameliyatının yapılması gereklidir. Bunun öncesinde kulak şekil bozukluklarını genel olarak belirtecek olursak;
Kulaklar 5 – 6 yaşına kadar gelişimini tamamlamaktadır. Genetik olarak dış kulak anomalisi veya iç kulak anomalisi olan bebeğin en fazla 6 yaşına gelene kadar tedavisi yapılmalıdır. Bebekte oluşan kulak şekil bozukluğunun düzeyine göre ve ihtiyaç halinde cerrahi bir müdahale ile sorun giderilebilir.
Kulak şekil bozuklukları çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkilediğinden dolayı en kısa sürede estetik ameliyatı yapılması gereklidir. Kulak anomalileri hakkında bilgi almak için Taş Estetik merkezinden bilgi alabilirsiniz.
Travma sonrası oluşan kulak kopmaları acildir ve titiz bir cerrahiyi gerektirir. Kopan parçanın durumu ve büyüklüğüne göre mikrocerrahi olarak yerine dikilebilir. Eğer bu yapılamıycak kadar yaralanma kötü ise o zaman ameliyat ile kopan parçanın içinden kıkırdağı alınarak kulağın arkasında postauriküler bölge dediğimiz yere gömülür yada tam olarak kulağın olduğu yere konup kulağın üst kısmında (temporal bölge) bulunan zar damarıyla beraber buraya çevrilerek bu kıkırdağın yaşaması sağlanır. Zarın üzerine bacaktan aldığımız deri yaması konularak tekrardan eskisi gibi, kulak gibi görünmesi sağlanır. Eğer kulak çok daha önceden koptuysa ve hasta bize bu görüntüden rahatsız olduğu için geldiyse o zaman, kulak rekonstrüksiyonu dediğimiz yeniden kulak yapma işlemi gerçekleştirilir. Bu ameliyat tek seansta yada 2-3 seansta yapılabilir. Tek seansta yapılacağı zaman, 12. Kaburgadan aldığımız kıkırdağı şekillendirdikten sonra, üzerine yine bu kıkırdak orada yaşasın diye, temporal bölgeden getirdiğimiz damarlı zar ve onun üzerine deri yaması getirilir. Çoklu seansta yapılacağı zaman kaburgadan alınan kıkırdak kulağın arkasındaki cildin altına gömülerek burada yaşaması sağlanır. En az 1-2 ay geçtikten sonra, bu kıkırdak üzerindeki cilt ile birlikte kaldırılarak arkasına yine zar getirilip ve üzerine deri yaması yapılır. Oldukça zor ve zahmetli ameliyatlar olup, hastanın hiçbir zaman eskisi gibi yada hiç ameliyat olmamış gibi bir kulak beklentisi içerisine girmemesi gerektiğini bilmelidir.
Çocuk daha doğduğunda kepçe kulak deformitesi var ise kulak kıkırdağı anneden geçen östrojen dediğimiz hormon nedeniyle aşırı yumuşak olmasından dolayı yaşamın ilk 3 ayı yapılan bandaj ve kalıp uygulamaları ile düzelebilmektedir. O yüzden ailenin bu konuda bilinçli olması ve erken fark etmesi çocuğun ilerde böyle bir ameliyat geçirmesine ve alay konusu olarak psikolojisinin bozulmasını önleyerek kendine daha çok güvenen bireylerin yetişmesi açısından son derece önemlidir.
İple kepçe kulak ameliyatı ya da ameliyatsız kepçe kulak estetiği olarak bilenen bu teknik bir ara çok popüler ve halen bazı cerrahlar tarafından kullanılmaktadır. İple kepçe kulak operasyonu sırasında herhangi bir kesim yapmadan kulak arkasından çeşitli aletler ile kalıcı ipler yerleştirilmektedir. Ofis ortamında ve lokal anestezi altında uygulanabilen iple kepçe kulak estetiği, özellikle düğün öncesi saçlarını toplayan gelinler için çok cazip gelmiştir.
Bu teknik ile hastalarımı lokal anestezi altında ameliyat etmekteyim. Eğer 6-10 yaş aralığında ise çocuğun kooperasyonu tam olmadığı için genel anestezi öneririm. Kepçe kulak düzeltme ameliyatı 45 dk – 1 saat arasında sürmektedir. Aynı gün hasta taburcu olmakta ve kulağına su değmeden duş alabilmektedir. Ameliyattan 48 saat sonra ise kulağına da su değebilir. Ameliyatın ertesi günü bandajı açılır ve tekrar bandaj yapılmaz. Hastanın kepçe kulak ameliyatı sonrasında takılan tenisçi bandajı takmasına gerek yoktur, sadece kulağına dikkat etmeli sağa sola takarak travmaya uğratmaması, üzerine yatmaması yeterlidir. Ameliyattan sonraki gün, günlük hayatı ve sosyal yaşantısına ya da işine dönebilir. Ameliyattan 1 hafta – 10 gün sonra kulak arkasından yapılan kesi için atılan dikişler alınır.
Kepçe kulak (prominent ear) diye adlandırdığımız deformite, kulağın kafa ile yaptığı açının artması, kulak kıvrımının düzleşmesi yada kulak çukurunun derinleşmesi dediğimiz bu problemlerin değişik derecelerde de olsa birlikte veya tek başına görünmelerine verilen isimdir.
Kepçe kulak, yaklaşık % 5 görülme sıklığıyla en sık görülen doğumsal kulak deformitesidir. Kalıtımsal (genetik) geçiş (otozomal dominant) göstermektedir.
Kepçe kulak probleminin görüldüğü çoğu kişide bu durum genetiktir. Anne ve baba tarafından gelen genlerin çocuktaki kulak kıkırdağının gelişimini engellemesi ya da bozması neticesinde ortaya çıkar. Ancak bununla birlikte trafik kazası ve travma gibi kimi durumlar neticesinde de kişide sonradan oluşma kepçe kulak problemi görülebilmektedir.
Kepçe kulak yapısı bant ile kalıcı olarak düzeltmemektedir. Nitekim bu bantlar kepçe kulak kıkırdağının yapısını kalıcı olarak değiştiremez. Ancak yeni doğan ve 3 ayını henüz doldurmayan bir bebek söz konusu ise doktor gözetiminde ve tavsiyeleri doğrultusunda kullanılan bandaj ve kalıplar bebeklerdeki kepçe kulak yapısını düzeltebilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatının süresi kişinin kulak yapısına ve ulaşmak istediği kulak görüntüsüne de bağlı olarak ortalama 1-1,5 saat arasında sürmektedir. Ameliyattan kısa bir süre sonra hasta günlük yaşamındaki temposuna kaldığı yerden devam edebilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatında TAŞ Estetik Cerrahi Merkezi olarak lokal anestezi kullanmaktayız. Ancak ameliyat olacak kişi 10 yaş altı bir çocuk ise genel anestezi önerilir. Bunun ana sebebi ise çocuğun kooperasyonunun henüz tam olmamasıdır.
Ameliyat sırasında uygulanan anestezi sayesinde kepçe kulak ameliyatından sonraki 10-12 saat boyunca ağrı hissedilmez. Ancak daha sonrasında ameliyatın ilk günü hasta ağrı kesici kullanmalıdır. Aksi takdirde ağrı hissedilebilir. Bununla birlikte olası ağrıların önüne geçebilmek adına hasta doktorun tavsiyelerine uymalıdır. Bu tavsiyeler arasında kulak üzerine yatmama gibi öneriler yer almaktadır.
Kepçe kulak ameliyatı için kullanılabilen tüm tekniklerde, yöntemlerin yapısına bağlı olarak belli başlı problemler meydana gelebilmektedir. Ameliyat sonrası yaşanan bu problemler temel olarak erken dönem ve geç dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. Erken dönemde ortaya çıkabilecek problemler arasında kanama, kan toplaması, ciltte doku ölümü, yara açılması, enfeksiyon yer almaktadır. Geç dönemde ortaya çıkabilecek problemler arasında ise kulağa dokunulduğunda ağrı ve hassasiyet hissedilmesi, kulağın şeklinde bozulma meydana gelmesi, ameliyattan kalan izler, kepçe kulak ameliyatı sonrası dikişlerin dışarı çıkması gibi sorunlar yer almaktadır.
Kullanılan ameliyat tekniğine bağlı olarak değişebilen yukarıdaki potansiyel problemler tüm hastalarda görülmemektedir. Bununla birlikte TAŞ Estetik Cerrahi Merkezi tarafından geliştirilen ve ödül alan Flep Tekniği sayesinde uygulanan diğer yöntemlerde görülebilecek problemlere çözüm bulundu. Dünya genelinde de kullanımı giderek artan bu teknik ile bugüne kadar uyguladığımız ameliyatların hiçbir döneminde yukarıda saydığımız problemler meydana gelmemektedir.
Kepçe kulak ameliyatından sonraki gün günlük yaşantısına dönebilen hastanın dikişleri ameliyattan sonraki ilk 7-10 gün içerisinde alınmaktadır.
Operasyon hakkında detayları öğrenmek için şimdi bizimle iletişime geçiniz.
Bizimle iletişime geçip detaylı muayene olabilir ve hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.
2 comments
Nurcan Bardakçı
30 Nisan 2021 at 00:24
Çok değerli dr.süleyman taş ve ekibine çok teşekkür ediyorum.Kızım kulaklarından çok rahatsızdı detaylı bir araştırma sonrasında Dr Suleyman beye ulaşabildik ve sonucunda kızımın kulakları tam istediği gibi oldu.O şuan çok mutlu ve en önemlisi kullandığı teknik sonucu kesin çözüm aldığımızı kesinlikle tekrar eski haline dönmeyeceğini bilmek başta kızım olmak üzere ailece hepimizi çok mutlu ediyor.İyiki varsınız değerli doktorumuz ve ekibi …… Aynı durumlardan muzdarip olan herkese hiç tereddüt etmeden Taş kliniği tavsiye ediyorum.
Büşra Kalafat
30 Nisan 2021 at 00:24
Kulaklarımdan asırı rahatsızdım. 2 yıl once kepce kulak amelıyatımı Suleyman Beye yaptırdım. cok memnunum, kesınlıkle tavsıye ederım.