Doğal Burun Nasıl Olmalı?

Her insan farklı bir burun yapısına sahiptir. Oldukça çeşitli olan burun yapısından kimi kişiler memnun değildir. Burun,üst solunum sisteminin ilk organıdır. Düzgün bir şekilde nefes almanıza olanak tanıyan burun yapısı bu ilk işlevin dışında yüz yapımızın tam ortasında bulunmaktadır. Nefes alma sorunlarına yol açan ve kişinin genel yaşam kalitesini etkileyen burun da meydana gelen sorunların tedavisi için ise burun ameliyatı gerekmektedir. Burun ameliyatı olmak isteyen kişilerin en çok çekindikleri konulardan bir tanesi de burun ameliyatının ardından burunlarının doğal bir görünüme kavuşup kavuşmayacaklarıdır.  Bu yazıyı okuyorsanız aklınızdan “Doğal Burun İstiyorum. Estetik Olduğum Anlaşılır mı?” sorusu geçiyordur.Biz de burun estetiği olmak isteyip, ‘Doğal burun estetiği nasıl yapılır?’ sorusunu soranlar için TAŞ Estetik Cerrahi Merkezi olarak bir blog yazısı hazırlamak istedik. Bugünkü blog yazımızda ideal burun yapısı nasıl olmalıdır? burun estetiği ile doğal burun yapısına nasıl kavuşulur? merak ettiğiniz soruların cevabını sizinle paylaşacağız. 

İdeal Burun Nedir?

İdeal burun, her bireyin yüz tipine göre uygun olan ve bireyden bireye değişen, genellenemeyecek bir kavramdır. İdeal buruna ulaşmak için simetri, oran, uyum, doğallık ve fonksiyon gibi kriterler yerine getirilmelidir. Böylelikle kişi için ideal, yani doğal burun ameliyatı koşulları yakalanmış olur.

Doğal Burun Boyutu ve Şekli Nasıl Olmalıdır?

Burun yapısının yüzün diğer özellikleriyle orantılı olmasına özen gösterilmelidir. İyi bir burnun sırrı, estetik olarak ameliyat edildiği belli olmayan fakat yüz hattı ve ölçüleri ile uyumlu olan burun yapısıdır. Bunun için burun ucu, burun sırtı, burun kanatları ve burun delikleri gibi burnu oluşturan burun yapısının da birbiriyle orantılı ve uyum içinde olması gerekmektedir. İdeal burun boyutunda kişinin kendine has yüz şekli, burun açısı gibi noktalar belirleyici olmaktadır.

Yüzün en dikkat çeken yeri olan burun estetik ameliyatında altın oran oldukça önemlidir. Bu noktada rinoplasti ameliyatları altın orana göre planlanması gerekmektedir. Tüm estetik operasyonlarında olduğu gibi burun estetiğinde de en önemli nokta, hasta için ideal ve doğal görünen bir sonuç ortaya çıkarmaktır.

Kişiye Özel Burun Özellikleri

1.Cinsiyet

Kadınlar erkeklere oranla daha hassas burun yapısına sahiptir. Genel olarak daha küçük, daha dar ve daha az projelidir. Burun sırtı daha içbükey iken erkekte düz ve küçük dışbükeydir. 

Erkekler İçin Burun Estetiği Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

2.Etnik Köken

Etnik terimi; ortak bir ırksal, kültürel, ulusal, dini veya dilsel mirası paylaşan bir grup insana karşılık gelmektedir. Etnik Rinoplasti ise,insanların ait olduğu ırka (Avrupa, Afrikalı, Orta Doğulu, Latin Amerikalı, Asyalı ve İspanyol) bağlı özellikleri taşıyan doğal burun estetiğidir. Her etnik kökene dair farklı burun yapısı bulunmaktadır ve bu burun yapısına göre burun ameliyatı gerçekleşmektedir. 

Etnik Rinoplasti Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

3. Büyük ve Uzun Burun

Büyük ve uzun burun tipi kişilerde yer alan en yaygın burun tipidir diyebiliriz. Burnun kişinin yüz hatlarına göre daha büyük olması kişiyi etkilemekte ve burun estetiği olmaya zorlamaktadır.Burada önemli olan yine cerrah seçimidir.Büyük ve uzun buruna sahip bireylerde burun ameliyatı gerçekleştirilirken burun iskeleti küçülür fakat deri miktarı aynı kalır. Deri alttaki iskelete adapte edilir ve küçültülür. Burun şeklinin tam olarak yerine oturması için 1-2 yıl geçmesi gerekmektedir. Burun estetiği %20-25 oranında küçülme meydana gelir. Bundan daha fazlası zaten mümkün değildir. Bunun nedeni de burnun kemik ve kıkırdak yapısını küçültürken üzerindeki cilt yapısını küçültemediğimizden meydana gelmektedir. Bu da cildin yeni oluşacak olan burnun yapısına büyük gelmesinden dolayıdır.

Büyük ve Uzun Burun Estetiği Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

4.Kemerli Burun

Gelişme döneminde burun yapınızda kemer meydana gelebilmektedir. Ergenlik döneminde kemik yapısının gelişmesi ve gelişimini tamamlaması ile birlikte genlerde bulunan kemerli burun yapısı belirginleşmeye başlar. Gen yapısının dışında çocukluk döneminde alınan darbeler, çarpmalar ,düşmeler sonucu da kemerli burun yapısı meydana gelebilir.

Kemerli Burun Yapısı Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

Burun Açılarına Göre Doğal Burun Boyutu Nasıl Olmalı?

Nazofrontal Açı: Nazofrontal açı burun kemiğinin glabella ve kaşla nasıl eklemlendiğini gösterir. İdeal burunda, burnun glabella (alın kemiğinin iki kaş çıkıntısı arasında yer alan bölge) ve kaşla buluştuğu noktada küçük bir girinti olmalıdır

Burun Açısı: Nazal açı bize burun ucu yapısının burnun geri kalanına nasıl uyduğuna dair bilgi verir. Burun uçlarının görünüşünü değiştirmek isteyen hastalarda bu açıyı değerlendirmek kesinlikle çok önemlidir. Kötü çıkıntı yapan burun uçları istenmeyen bir yüz estetiği üretir.

Burun-Çene Açısı: Nazal açı değerlendirildikten sonra, ideal burun için çenenin kendisi değerlendirilir. Çene doğrudan mentoservikal açı olarak değerlendirilir. Bu açı, çene çıkıntısını dudak çıkıntısı ve burun çıkıntısı ile ilgili olduğu için doğrudan değerlendirir. İdeal yüz estetiği için bu açı 80-95 derece arasında olmalıdır.

Yüz Oranına Göre Doğal Burun Boyutu Nasıl Olmalı?

Yüz şekli kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kişinin yüz hattına göre burun yapısı fazlasıyla değişiklik göstermektedir. Üst, orta ve alt yüz kısımlarından oluşan yüz bölgesinde önemli olan  alttaki yüz iskeletini bulmaktır. Yüz ya da burun simetrilerini veya asimetrelerini değerlendirmek için yüz beş eşit parçaya bölerek değerlendirilmelidir.

Saç çizgisi, burnun uç kısmı, burnun üst bölümü ve çene bölgesi alınarak yüzünüz dikey bir şekilde üçe bölünmelidir. Burada genel olarak burnun yatay ekseninin gözün yatay eksenine eşit olması gerekmektedir. 

Üst üçte birlik kısım en değişkendir ve yüzün alt üçte birlik kısmı daha sonra oral komissür (stomion) arasında yatay bir çizgi görselleştirilerek üçe bölünür. Bu alt bölümün üst üçte biri nazal taban ile oral komissür arasında ve alt üçte ikisi komissür (stomion) ve menton arasında yer alır.Burun uzunluğu stomionto-menton mesafesine (SM) eşdeğer olmalıdır. Alt dudak bu çizginin 2 mm içinde olmalıdır. İdeal çene pozisyonu cinsiyete göre değişir, çene kadınlarda alt dudağın biraz arkasında, erkeklerde ise alt dudağa eşittir.

İdeal burun yapısının ortaya çıkabilmesi için kişinin yüz hattı ve burun yapısı incelenir ve altın oranı yakalamak adına yeni burun şeklinin t tüm bu hatlarla uyumlu olması gerekmektedir. Altın oranın yakalanması için gerekli koşullar:

  • Altın oran rinoplastiye uyarlanırken burun uzunluğunun yüz yüksekliğinin 1/3 orta kısmına eşit olmasına dikkat edilmeli,
  • Burun genişliğiyle ağız genişliği arasındaki oran uyumlu olmalıdır.
  • Burun uzunluğu ile projeksiyonu arasındaki oran ve yüz dikdörtgeninin kenarlarının birbirine oranı göz önünde bulundurulmalıdr.
  • Kaşlar arasındaki boşluğun gözbebekleri arasındaki boşluğa oranı
  • Üst çenedeki ön iki dişin enlerinin boylarına oranı,
  • Alt dudak genişliği ile üst dudak genişliğinin birbirine oranı

Burun ameliyatına karar kılmadan önce burundaki şekil deformasyonları da doğal burun yapısına kavuşmak için belirleyici noktalardandır.

Burun Şekli Deformasyonları Nasıl Düzeltilir?

Septum Deviasyonu

Septum deviasyonu burunda yer alan kemik eğriliğidir. Çeşitli nedenlerden dolayı burunda meydana gelen kemik eğriliğinden kurtulmak için septorinoplasti ameliyatı gerçekleşmektedir.

Septum Deviasyonu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

Burun Ucu Düşmesi

İdeal burun yapısında burun ucu ve üst dudak arasında 90 derece açı bulunmalıdır. Burun ucu düştüğünde bu açı küçülür ve dudağa yapışmış şekilde gözükür. Özellikle yandan bakıldığında burun ucundaki bu düşüklük kolayca belli olur. Burun ucu düşüklüğü sorununuz var ise burun ucu ameliyatı olmanız gerekmektedir.

Burun Ucu Düşüklüğü Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

Bunların yanında burun şekil bozukluğu semptomları arasında nefes almada yaşanan problemler ve horlama, burunda zamanla meydana gelen kemer ve burun deliklerinde orantısızlık yer almaktadır. 

Burun Şekil Bozukluğu Nedenleri ve Deformasyonları Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

Doğal Buruna Kavuşmak Adına Burun Ameliyatında Göz Önünde Bulunması Gerekenler

Doğal Burun İstiyorum. Estetik Olduğum Anlaşılır mı? sorusunun cevabı tamamen estetik operasyonda gizlidir.Doğal burun estetiği kavramının kişinin hem beğenileri, hem de yüzünün fiziksel hatlarından dolayı kişiden kişiye değişeceğini belirtmiştik. Ancak her kişi için doğal burun ameliyatı mümkündür. Doğal burun estetiği için öncelikle alanındaki başarısını ispatlamış, güvenebileceğiniz bir estetik cerrahı seçimi yapmalısınız. Doğru seçimi yapmanızın ardından doğal burun estetiği yolunda yapılması gerekenler estetik cerrahınız tarafından sizin istekleriniz doğrultusunda şekillendirilir. Doğal burun ameliyatı için estetik cerrahınızın göz önünde bulundurulması gereken burnun dört bölümü vardır. Bu bölümler;

  • Burnun üst kısmı : Burun üst kısmı burun kemiklerinden oluşmaktadır. Eğer burun üst kısmınızda bir deformasyon var ise ve cerrahınız bu noktada değişiklik yapılmasını istiyorsa burada yapılması gereken burun kemik yüksekliğini burnun üst kısmı ile alın arasındaki açıyı eşitlemek çoğu hastanın arzu ettiği bir burun yapısı ortaya çıkaracaktır. Kemiği çok fazla küçültmek girintiye neden olabilir ve hem doğal görünmesine hem de alt burnun çok büyük görünmesine neden olur. Bu aynı zamanda hava akışını da sınırlayabilir bu nedenle hedef aşırıya kaçmadan düzleştirme ve daraltma olmalıdır.
  • Burnun orta kısmı: Burun orta kısmı burun kemiklerinin sol ve sağ burun deliklerinin ayıran ve burun boşluğunu oldukça derinlerine uzanan dikdörtgen şeklinde bir kakırdaktan meydana gelen septum bulunmaktadır. Septumun her iki tarafında, burun hava yolunu açık tutmaya yardımcı olan üst yan kıkırdak adı verilen küçük bir kıkırdak eğrisi bulunmaktadır. Bu alanda çoğu hasta burnun önden bakıldığında düz görünmesini, çok geniş veya dar olmamasını ister. Yandan bakıldığında burnun bu orta kısmının burun kemiklerine eşit yükseklikte olması istenir. Bu bölgedeki bir yumru veya eğriliği azaltmak için ameliyat sırasında, cerrah bu bölgeye çok fazla kıkırdak almaktan kaçınmalıdır. Aşırıya kaçmak nefes almayı engelleyebilir. Bunun yerine  burnun dışa dönük görünmesini ve ucun çok büyük görünmesini sağlayın. Cerrahınız bu bölgeyi mümkün olduğunca düz hale getirmek için hassas bir şekilde tedavi edecektir. Bazen orta burnun hava yolunu açık tutan ve burnu düzleştirmeye yardımcı olan yayıcı greft adı verilen özel kıkırdak greftlerle desteklenmesi gerekir 
  • Burun ucu: Burun ucu ve kenarının şekli iki kıvrılmış C şeklindeki kıkırdaktan oluşur. Burun estetiğinin ve güzelliğinin çoğu, ucun boyutuna, şekline ve projeksiyonuna bağlıdır. Uç değişiklikleri konusunda cerrahınızla birlikte seçim yapabilirsiniz. Amaç, ucu aynı hizada ve yan görünümden profil çizgisinin yüksekliğine eşit ve belki de biraz ötesine çıkıntı yapmaktır. Uç sarkıksa veya dışa doğru daha az çıkıntılı ise, kavisli görünebilir. Uçtan çok fazla şey çıkarılırsa, bazen çok yukarıyı gösterebilir. Rinoplasti cerrahınızdaki deneyimin önemli olduğu yer burasıdır. Yaygın değişikliklerden bazıları şunlardır:
    • Sütürler veya kıkırdak greftleri ile artan projeksiyon
    • Aşırı yansıtılmış bir ipucunu azaltma
    • Geniş veya köşeli bir ucu daraltma
    • Düzensiz bir ucu daha simetrik ve eşit yapmak
  • Burun derisi: Burun derisi kişiler arasında farklılık göstermektedir. Rinoplasti ameliyatında burun derisinin ince ya da kalın olması bunun yanında kuru ve yağlı olması burun ameliyatını etkilemektedir. Bu noktada ideal burun yapısının ortaya çıkması için burun derisinin yapısı da oldukça önemlidir. 

Doğal burun ameliyatı için dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili daha fazla detaylara inecek olursak:

  • Burun, yüzün orta kısmında yer alan bir organdır. İç kantus ve dudak çizgisini içine almak koşuluyla yüz 3 eşit parça olarak düşünüldüğünde, ortaya çıkan parçalarla uyumlu ve orantılı olan burun ideal burun olur.
  • Burun deliklerinin göz orta çizgisi paralelinde olması burun orantısında idealliği yakalamaya yardımcı olur.
  • Doğal burun ameliyatı için burun estetiğinde altın oranı yakalamak çok önemlidir. Nitekim Rönesans dönemi heykeltıraşları heykellerini oluştururken altın oran formülünü kullanmıştır. Bugün geldiğimiz noktada ise altın oran burun estetiğinde önem kazanmıştır.
  • Burun tek başına değerlendirildiğinde kendi içerisinde uyumlu hatlara sahip olmalıdır. Buna ek olarak herkesin kendine has olan yüz hatları ile de uyum sağlayacak biçimde şekillendirilmelidir.
  • Bir insanın suratına baktığımızda burun cephesi ön plana çıkar. Bundan dolayı doğal burun estetiği olması için sağlanması gereken koşullardan bir tanesi de burnun ön cepheden görünümünü doğru ve orantılı ayarlamaktır.
  • Doğal burun ameliyatında, ameliyat sonrası şişlikler geçtiğinde ve burun şekli oturduğunda kişi kendi burnunu asla garipsemez. İnce derili burunlara göre kalın derili buruna sahip insanların iyileşme süresi biraz daha uzun sürebilir.

Doğal Burun Ameliyatı İçin Kapalı ve Atravmatik Teknik

TAŞ Estetik Cerrahi Merkezi olarak biz iyileşme süreci açık teknik burun ameliyatına kıyasla daha hızlı olan kapalı ve Atravmatik teknik kullanmaktayız. Kapalı ve Atravmatik tekniğin başlıca avantajları ise şu şekildedir:

  • Kapalı ve Atravmatik teknikle gerçekleştirilen burun ameliyatlarında burun ucu kesilmediği için iz kalmaz.
  • Burun ucu derisinin arkasında yer alan pitanguy ligamentini kesilmediği için burun ucunda düşme yaşanmaz.
  • Kapalı ve Atravmatik teknik ile yapılan burun ameliyatı sonrasında burun ucu hareket kabiliyeti ve yumuşaklığı korunmuş olur.
  • Bu teknik ile burun ameliyatı yapıldığında kesilen sinir sayısı daha az olduğu için ameliyat sonrası burundaki uyuşukluk hissiyatı daha az olur.
  • Kapalı teknik burun ameliyatları sayesinde burun ucu daha iyi bir şekilde desteklenir.
  • Burun ameliyatı sonrasında meydana gelebilecek şişlikler bu teknik sayesinde minimize edilmiş olunur.

Kapalı Atravmatik Teknikler Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız.

Doğal Burun Estetiği Öncesi ve Sonraki Fark

Doğal burun estetiği olduğunun belki de en büyük göstergesi burun estetiği olduktan sonra tanıştığınız kişilerin yorumlarıdır. Burun estetiği ameliyatından sonra yeni bir insanla tanıştığınızı ve burnunuza iltifat ettiğini düşünün. Eğer bu kişi burnunuzun ameliyatlı olup olmadığını sormuyorsa, doğal burun estetiği için gerekli işlemlerin yapıldığını düşünebilirsiniz. Ancak burun şişlikleri atel alındıktan sonra ortalama iki ayda geçtiğinden burnunuzun yapısının oturması için belli bir süre geçmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Yüzünüz için ideal burun yapısına kavuşmak istiyorsanız eğer burada önemli olan doğru cerrah seçiminde bulunmanız gerektiği unutulmamalıdır. İdeal burun nasıl olmalı? sorusu ve burun estetiği ile doğal burun yapısına nasıl kavuşacağınızı anlattığımız blog yazımızın sonuna geldik. Daha detaylı bilgi almak için burun estetiği sayfamızı inceleyebilir, sorularınız için ise bizlerle +90 532 056 3693 numaralı hat üzerinden iletişime geçebileceğinizi hatırlatmak ister, sağlıklı günler dileriz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.suleymantas.com.tr/wp-content/uploads/2024/02/Logo-TR-2.png

15 yıldan fazla deneyimi ile 10.000 ’in üzerinde plastik cerrahi ameliyatını başarı ile gerçekleştirmiş olan Prof.Dr. Süleyman Taş, şu an hastalarını TAŞ Tıp Merkezi nde görmektedir.

Sosyal Medya

Error: No review data found

Whatsapp
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Doç. Dr. Süleyman TAŞ
Merhaba 🙌
Size nasıl yardımcı olabiliriz?