Vücut yaşlandıkça hacmi azalır, cilt altı erimeler ve oluşan derin kırışıklıklar oluşur. Bu durumun tedavisinde dolgu uygulamaları kullanılır. Dolgular etki sürelerine ya da içerdikleri maddelere göre çeşitli sınıflara ayrılırlar.
Dolguları etki sürelerine göre ayıracak olursak; kısa, uzun süreli ve kalıcı olarak 3 sınıftırlar. Kısa etkili dediğimiz dolgular hyaluronik asit dediğimiz zaten vücudumuzda dokular arasında mevcut olan bir protein ile yapılan dolgu uygulamalarıdır. Bu protein laboratuar ortamında üretilerek, hazır uygulanabilir enjektörlerin içerisine yerleştirilir. Bunların etki süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişmektedir. Uzun süreli dolgu maddeleri ise yine diş, kemik gibi sert dokularımızda bulunan hidroksiapatit veya poli-L-laktik asit içeren proteinlerdir. Bunlar da laboratuar ortamında üretilerek hazır uygulanabilir. Enjektörlerin içerisine yerleştirilmişlerdir. Bunların etki süresi 2-4 yıl civarındadır. Kalıcı dolgular ise; plastik, silikon, metil metakrilat gibi normalde vücumuzda bulunmayan maddelerden üretilirler. Bu yüzden vücutta reaksiyonlara neden olabildiklerinden ve erimedikleri için yapılan uygulamanın geri alınma ihtimali olmadığından tercih edilmemekte ve önerilmemektedirler. Dolgu uygulamaları çok yaygın kullanılmaktadır. Bu uygulamalar ameliyat gerek kalmadan 5 dk gibi kısa bir sürede ofis ortamında gerçekleştirilebilmektedir. Hastalar bu uygulama ile öğlen arası gelip gençleşerek öğleden sonra işlerine refresh olmuş bir şekilde gidebilmektedirler.
Ameliyatsız estetik işlemleri arasında en çok talep edilen uygulamaların başında dudak dolgusu geliyor. Dudak dolgusu volüm ve hacim eksikliği olan dudaklara dolgunluk sağlamak amacıyla yapılan ameliyatsız işlemdir.
Göz altı ışık dolgusu, göz altlarında oluşan çukurluk, derinlik, karartı gibi şikayeti olan kişilere uygulanan ameliyatsız estetik girişimlerinden birisidir.
Yanak dolgu uygulaması yüzde var olan asimetri durumlarında bu asimetriyi en aza indirmek için amacıyla yapılan işlemlerden birisidir.
Çene dolgusu için profil estetiğinin ameliyatsız düzeltilmesi işlemidir denilebilir. Çene dolgusunun diğer adı da jawline uygulamasıdır.
Alın dolgusu, alın üzerinde bulunan derin kırışıklık, çukur, çöküntü, girinti veya çıkıntılar veya geçirilen bir ameliyat bir kaza sonrası oluşan deformeler için kapatıcılık amacıyla yapılan doldurma işlemidir.
Dolgu ile yüzün daha dolgun ve genç görünmesi sağlanarak, elmacık kemikleri belirginleştirilebilir, dudaklar büyütülebilir, burun ucu dolgunlaştırılabilir, yüzdeki kırışıklıklar silinebilir, memeler ya da kalçalar büyütülebilir. Vücuttaki istenmeyen bütün çukurluklar silinebilir.
Ofis ortamında, yapılacak bölge uyuşturucu krem(emla) ile uyuşturulduktan sonra gerçekleştirilmektedir.
5 dakika gibi kısa bir sürede yapılabilmektedir.
Uygulama öncesinde aspirin gibi ilaçlar alınmamalıdır.
Uygulama günü yüzü ovuşturarak yıkama gibi yüze müdahalelerin yapılmaması gerekmektedir.
Kısa ve uzun süreli dolguların hiçbir zararı yoktur. Zaten yapılan bu maddeler, normalde vücudumuzda bulunan proteinlerdir. Ancak, kalıcı dolgular reaksiyonlara neden olabilmektedirler.