Meme estetiği ameliyatı kapsamında birçok cerrahi müdahale mevcuttur. Peki bu cerrahi müdahaleleri gerektirecek ‘’meme deformasyonları nelerdir? ‘’ Bu yazımızda sizlere, meme deformasyonlarını, şekil bozukluklarını ve anomalilerini sunuyor olacağız. Faydalı olmasını umut eder, keyifli okumalar dileriz.
Memenin Küçük Olması
Bazı kadınlarda meme dokusu, diğer kadınlara kıyasla ya daha azdır ya da hiç yoktur. Bu durumda meydana küçük meme deformasyonu çıkar. Küçük meme deformasyonunun başlıca sebepler;
-
- Genetik faktörler,
- Hormonal durum,
- Aşırı zayıflık,
- Hipofiz bezinin çalışma şekli,
- Troid hastalıkları,
- Stres ve / veya depresyon hali,
Küçük memeye, silikon protezler yardımıyla meme büyütme estetiği yapılmakta ve bu sorun giderilmektedir.
Memenin Büyük Olması
Memenin büyüklüğü, olması gereken boyutun dışındaysa bu deformasyonu oluşturmaktadır. Beraberinde estetik sorunları da getirmektedir. Estetik sorunların dışında, sağlık sorunları da yaşatmaktadır. Büyük meme yapısına sahip olan kişilerde genellikle bel – boyun – omuz ağrısı mevcuttur. Tedavi edilmediği takdirde bel fıtığına varana kadar birçok hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Büyük meme deformasyonunun başlıca sebepleri;
-
- Genetik faktörler
- Hamilelik ve emzirme dönemi
- Çok fazla kilo alma ve / veya kilo verme
- Hormonal durum
- Bazı ilaçların kullanımı sonrası memede büyüme meydana gelmesi
Büyük memeye sahip olan kişilere meme küçültme ameliyatı planlanmaktadır. Bu sayede bu deformasyon ortadan kaldırılmaktadır.
Memenin Sarkık Olması
Memenin sarkık olması, adından da anlaşılacağı üzere aşağı doğru kendini salması, sarkması halidir. Estetik açıdan hoş bir görüntü olmamakta ve bu deformiteye sahip olan kişileri rahatsız etmektedir. Sarkık meme deformasyonun başlıca sebepleri;
-
- Genetik faktörler
- Büyük göğüs yapısı
- Sık sık kilo alıp – verme
- Dik duramamak
- Yanlış sütyen kullanımı
- Emzirme durumu
Sarkık meme yapısı için çözüm meme dikleştirme cerrahisidir. Bazı durumlarda meme dikleştirme tek başına yeterli olmamaktadır. Maksimum faydayı sağlayabilmek adına içi boşalmış ve sarkık olan meme yapısı için meme dikleştirme ve meme protezi cerrahisi birlikte yapılmalıdır.
Jinekomasti
Jinekomasti, erkeklerde meme büyümesi anlamına gelmektedir. Yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülmesinin sebebi annedeki östrojen hormonunun fazla salgılanması ve sütten bebeğe geçmesidir. İlerleyen zaman dilimlerinde bu durum geçmektedir. Ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde oluşması sebebi yine hormonal olabilmektedir. Bazen kullanılan protein, karbonhidrat tozları vb. ürünler de oluşmasına sebep olmaktadır. Çözüm ilk aşamada hormonal durumlar kontrol altına alınarak düzelmesini beklemektir. İleri jinekomasti durumlarında cerrahi müdahale ile düzeltilmesi de mümkündür.
Meme Asimetrisi
Meme asimetrisi çoğunlukla kadınlarda görülebilen meme deformasyonlarındandır. Bazı asimetriler tolere edilebilecek boyutta iken bazı asimetriler cerrahi müdahale gerektirecek boyuttadır. Büyük orandaki asimetriler sadece görünüm olarak değil, omurgaya yaptığı asimetrik yük ile iskelet sistemi sistemi hastalıklarına ve sırt ağrılarına neden olmaktadır. Çözüm olarak küçük olan meme bölgesine protez yerleştirilmesi ile asimetri durumu ortadan kaldırılabilir.
Tüberoz Meme
Tüberoz meme de meme asimetiri gibi bir meme anomalisidir. Memenin yumru şekline benzemesi sebebiyle bu ismi almıştır. Meme derisinde darlık veya eksiklik sebebi bağlı olarak, tabanı da dar olan meme yapısının kahverengi kısmına doğru dar bir geçitten geçiyormuş gibi şekli vardır.
Poland Sendromu
Poland sendromu, göğüs kaslarının doğumsal olarak eksikliği ile beraber aynı taraflı göğüs ve üst estremite deformiteleri bütününe denilmektedir. Doğumsal kaynaklıdır. Çözüm, silikon protez yerleştirilmesi ile sağlanabilmektedir.