Estetik cerrahi branşının her geçen gün gelişmesi ile estetik ameliyatlara olan farkındalık ve talep de artıyor. Meme büyütme estetiği de en çok tercih edilen ameliyatlar arasında yer almaktadır. Bu yazımızda ‘’ meme protezleri hangi bölgeden yerleştirilir? ‘’ sorusu üzerine yöneleceğiz. Zira bu konu en çok merak edilen konulardan birisidir. Faydalı olmasını umut eder, keyifli okumalar dileriz.
Meme büyütme estetiği ameliyatlarında birçok teknik ve yöntem mevcuttur. Protezlerin yerleştirilmesi için genellikle bilinen 3 teknik mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir;
- Koltuk altından yerleştirme
- Meme başından yerleştirme
- Meme altı kıvrımından yerleştirme
Şimdi bu konuları tek tek ele alalım.
Koltuk Altından Meme Protezi Yerleştirme
Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan yöntemlerden biri koltuk altı yöntemidir. Bu teknikte, koltuk altından yapılan bir kesi yapılmaktadır. Ve bir kanal oluşturulmaktadır. Oluşturulan kanal yolu ile protezler meme bölgesine yerleştirilmektedir. Geçmiş yıllara bakıldığında en çok tercih edilen yöntem koltuk altı yöntemi idi.
Koltuk altı tekniğinin en büyük avantajı meme üzerinden bir kesi olmamaktadır. Kesi olmadığı için meme üzerinde de her hangi bir iz olmamaktadır. Dev avantajı ise, koltuk altından açılan kanal yolu iyileşmek fakat eskisine sahip olduğu doku gibi olmamaktadır. Göğüs kasları çalıştığında protezler bu kanaldan yukarı veya koltuk altına doğru yayılma göstermektedir. Kasların, günlük hayatta her alanda kullanıldığı göz önüne alınınca bu yöntem elenmektedir. Dolayısı ile koltuk altı yerleştirme yöntemine olan talep azalmaya başlamaktadır.
Meme Başından Meme Protezi Yerleştirme
Diğer bir yöntem ise meme başından protezlerin yerleştirilmesidir. Bu teknikte memenin baş kısımlarından yuvarlak hat boyunca kesi oluşturulmaktadır. Kesilen dokunun altından meme altına protezler yerleştirilmektedir. Ardından kesilen meme başları tekrar aynı hattan dikilmektedir.
Meme büyütme ameliyatlarında, meme başı kesisi ile protez yerleşimi çok fazla tercih edilmemektedir. Sebebi, meme başında yapılan kesi sonrasında beraberinde iz de oluşturmaktadır. Ve meme başı kesildiği için ameliyattan sonra meme başı hissi kaybolmaktadır. Estetik anlamda bu izler pek de istenmeyen durumlardır. Ve süt bezlerinin teknik olarak kesilmesi gerekebilir bu yöntemde.
Meme Altı Kıvrımından Protez Yerleştirme
Meme altı kıvrımından yapılan bu teknik en çok tercih edilen yöntemdir. Meme altı kıvrımından 2 – 3 cm’lik bir kesi yapılmaktadır. Yapılan bu kesiden meme altına bir cep oluşturulmakta ve protezler yerleştirilmektedir. Ameliyat sonunda meme alt kıvrımından açılan kesi kapatılmaktadır.
Meme altı kıvrımından yapılan protez yerleştirme tekniğinin avantajları, meme dokusuna ve süt kanallarına zarar verilmemektedir. Meme başı hissiyatı kaybedilmemektedir. Cerrahın ameliyat sahasını en net görebildiği yöntemdir. Bu nedenle başarı oranı çok daha yüksektir. Açılan kesi izi memenin alt katlantı çizgisine gizlendiğinden bariz bir iz görünmemektedir. Bu izin sedefi bir renk alması 1 yılı bulmaktadır. 1 yıl sonrasında belli belirsiz bir çizgi görülmektedir.
Kesi yerlerini daha rahat anlayabilmek için aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz;
Tüm bu saydığımız teknikler dışında nadir de olsa uygulanan başka bir teknik daha mevcuttur. Göbek deliğinden protezlerin yerleştirilmesidir. Genellikle yurtdışında uygulanan bu yöntemde, göbek deliğinden meme altına kadar bir kanül gönderilir. Meme altına yerleştirilen kanüle göbek kısmında bulunan başlığından sıvı iletilir ve memede büyüme sağlanmaktadır. Kesi olmadığından iz konusunda kulağa güzel gelse de çok tercih edilmeyen bir yöntemdir. Cerrahın, meme altını net görememesi ve kanülün göbekten meme altına kadar iletilmesi esnasında oluşabilecek komplikasyonlar sebebi ile başarı oranı düşüktür.
Meme protezleri insan sağlığı ile uyumlu ve güvenlidir. Bu konudaki ilgili yazımız için linki ziyaret edebilirsiniz.