Septum deviasyonu halk arasındaki tabiri ile burun kemik eğriliğidir. Septum deviasyonu birtakım sorunların oluşmasına neden olarak kişilerin hayat kalitesini etkilemektedir. Biz de bugünkü blog yazımızda septum deviasyonundan bahsederek tüm sorularınıza cevap vermeye çalışacağız.
Septum Deviasyonu Nedir?
Septum Deviasyonu burun, solunum yolunun başlangıç noktası olan ve vücut sisteminin en hayati fonksiyonlarından biri olan nefes alışverişinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Burun, ortadan duvarla ikiye ayrılmış bir tüneldir. Burun septumu burun boşluğunu ortadan ikiye bölen kısımdır. Bu duvarın tıbbi ismi “septum nasale”dir. Burunda septum adını verdiğimiz bölge burnu iki hava girişine bölen burun deliklerinin ortasında yer alan ve geniz bölgesine kadar uzanan kıkırdak ve kemikten oluşan bir yapıdır. Deviasyon bulunan burunda bu yapı bulunması gereken yerde değildir. Orta hattaki duruşu yan tarafa az ya da çok eğilmiş olabilir. Her bir tünelin iç eni ve uzunluğu, hacmi birbirine yakın olduğu zaman sağlıklıdır. İdeal ve sağlıklı bir burun yapısında iki ayrı hava girişi de arkaya doğru genişleyen yapıdadır. Genişleyen bu bölüm içeri giren havanın ısınmasını, nemlenmesini ve koku alma alanına göndermesini sağlar. Buna ek olarak hava ile alınan 5 mikrodan büyük partiküller, burun içinde bulunan mukozasının üzerindeki mukoid salgılar yardımıyla tutulur ve filtrelenir. Böylece akciğere aktarılan hava belirli bir kalitede ve temiz olur. Solunum yollarımızın ve akciğerimizin sağlığı alınan havanın kalitesi ile ilgilidir. Septum devisyonuna sahip bir birey ise bu burun yapısına sahip değildir. Burnunda eğrilik bulunmaktadır. Nefes giriş çıkışında problem oluşturan burun eğriliği, temelde hava akışını engeller.
Septum Deviasyon Nedenleri Nedir?
Deviasyon kalıtsal özelliklerden dolayı ya da asimetrik yüz şekillerinden dolayı meydana gelebilir. Bunun yanı sıra hayatın ilerleyen dönemlerinde -ki bu genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde olabilir- dışarıdan buruna gelen darbeler sonucu da deviasyon oluşabilir. Burun gelişimi 18 yaşına dek devam ettiği bilinen bir süreçtir. Çocukluk döneminde buruna alınan darbeler 1 milimetrelik kaymalara neden olabilir. Bu kaymalar dikkate alınmadığı takdirde burun yapısı geliştikçe kaymalar da büyümeye devam eder.
İnsanların %80’inde septum orta tarafta bulunmamaktadır. Bu durum aşırı derecede rahatsızlıklara yol açmaz. Septumun orta taraftan çok daha ileride bir konumda bulunması çeşitli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Septumun tamamı veya bir parçasının belirgin eğri olup orta hattan kayması ve solunumu etkiler duruma gelmesi hastalık olarak tanımlanır. Sıklıkla eğri olan tarafta hava geçişi azalır. Eğrilik bazen S veya C şeklinde olup her iki burunu da tıkayabilir. Deviasyon ne kadar fazlaysa burun tıkanıklığı da o kadar fazla olmaktadır. Tek taraf tıkalı olduğunda diğer taraftan soluk alınabildiği için hastalar genellikle bu şekilde rahatsızlık hissetmezler.
Deviasyon Hangi Sorunlara Neden Olur?
Deviasyon nefes almak gibi hayati bir durumu etkilediği için pek çok soruna yol açabilir. Burun kıkırdak eğriliğinin yol açtığı sorunları şöyle sıralayabiliriz;
- Burun tıkanıklığıyla beraber kişi ağızdan nefes alır. Dolayısıyla hava burundaki gibi ısıtılıp nemlendirilmez ve akciğere giden havanın kalitesi düşer. Bu da akciğer ve solunum yollarında soruna neden olur.
- Kalitesiz hava nedeniyle boğaz, gırtlak ve akciğer gibi organlar havayı kaliteli hale getirmek için çabalarlar. Bu da reaksiyonlara neden olabilir.
- Horlama sorunu meydana gelir.
- Nefes kalitesi düştüğü için uykunun da kalitesi düşer ve düzeni bozulur.
- Baş ağrısı ve gün içinde halsizlik hissi gibi birçok durumla karşılaşılabilir.
- Fazla kilo artışı meydana gelebilir.
- Diyabet ortaya çıkabilir.
- Kalp rahatsızlıkları oluşabilir.
Burundan nefes alamayan kişi ağızdan nefes almak durumunda kalacaktır. Ağızdan nefes almanın bazı olumsuz yönleri bulunur. Bu olumsuz yönleri sizin için şöyle sıralayabiliriz;
- Ağızda kuruluk.
- Nefes kokusu.
- Dişlerde ve diş etlerinde problemler.
- Huzursuzluk.
- İştahsız olma hali.
- Hapşırık krizleri.
- Koku almada zayıflık.
Septum Deviasyonu Belirtileri Nelerdir?
Deviasyon burun dışından görülebilecek bir sorundur. Burun kemik eğriliği kendini bu şekilde belli eder. Fakat bazı durumlarda burun içinde de birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri şu şekilde aktarabiliriz;
- Çift ya da tek taraflı burun tıkanıklığı.
- Ağızdan nefes alma.
- Ağız açık uyuma.
- Uyku apnesi ve horlama.
- Yorgunluk.
- Sinüs enfeksiyonunun sürekli tekrarlaması.
- Burunda ve yüzün orta kısmında meydana gelen ağrılar.
Her iki burun pasajını birbirinden ayıran ve septum adı verilen, ön kısmı kıkırdak arka kısmı kemikten oluşan perdenin eğriliklerini düzeltmek amacıyla yapılan ameliyatlara “septoplasti” adı verilmektedir. Septum deviasyonu toplumda oldukça sık karşılaşılan bir problem olduğu için bu problemi düzeltmeye yönelik “deviasyon ameliyatları” da en sık yapılan ameliyatlar arasındadır.
Burun kıkırdak eğriliğine sahip bireylerde en çok şikayet horlama ve burun etinden gelmektedir.
Horlama Tedavisinde Septoplasti
Burunda meydana gelen eğriliklerin oluşmasına septum deviasyonu bu eğrilerin giderilmesi için yapılan operasyonlara ise septoplasti ameliyatı uygulanır. Genel anestezi altında gerçekleşen septoplasti ameliyatıyla beraber eğriliğin düzeltilmesi ile horlama, sık sinüzit enfeksiyonları, sürekli geniz akıntısı ve kronik baş ağrısı gibi semptomlardan kurtulabilirsiniz.
Uyku Apnesi Tedavisinde Septoplasti
Uyku apnesi, uyku esnasında ani bir şekilde 10 saniye boyunca solunum yetmezliği çekmenizdir. Bu 10 saniye boyunca hava akımı %50 azalır, kandaki oksijen seviyesi düşer (desatürasyon) veya uyanma gerçekleşir. Yaşam kalitesini yüksek seviyede düşeren uyku apnesi ülkemizde %5 – %10 arasında görülmektedir. Uyku apnesine sebeplerinden biri olan septum deviasyonu tedavisi septoplasti ile uyku apnesi sorununa veda edebilir, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.
Sinüzit Tedavisinde Septoplasti
Burun çevresinde sinüs adı verilen boşluklar yer alır. Sinüzit bu boşlukların iltihap ile dolmasıdır. Sinüzit baş ağrısı, nefes darlığı, burun tıkanması ve pek çok soruna yol açar. Sinüzit ile beraber hastanın burnunda deviasyon tespiti yapıldıysa septoplasti ile sinüzit tedavisi gerçekleştirilebilir. Eğer burun yapısında eğrilik tespit edildiyse sinüzit çok daha büyük nefes problemi yaşamasına neden olur.
Sinüzit rahatsızlığından kurtulmak isteyen ya da bilgi isteyen hastalarımız sinüzit cerrahisinde hangi yöntem uygulanmalıdır? blog yazımızı okuyabilir.
Konka Hipertrofisi Tedavisinde Septoplasti
Burun içi boru gibi bir boşluk olmayıp her iki tarafta üçer adet konka adı verilen etler de bulunur. Alt, orta ve üst konka olmak üzere bulunan bu 3 konkaların görevi solunan havayı ısıtmak, nemlendirmek ve filtre etmektir. Septum deviasyonu ile beraber meydana gelen eğriliklerle birlikte konkalarda büyüme ve şişlik meydana gelmektedir. Hipertrofi ile beraber burun tıkanıklığı daha belirgin hale gelir. Hipertrofi bir doku ya da organın aşırı gelişmesine karşılık gelmektedir. Konka hipertrofisi tedavisi ilaçla ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Bazı durumlarda septoplasti operasyonu ”rinoplasti” adı verilen burun estetik operasyonuyla kombine bir şekilde gerçekleştirilebilir. Burun içi yumuşak dokuların alerji vb nedenlerle şişerek nefes almayı zorlaştırdığı ”konka hipertrofisi” durumu da aynı operasyon içerisinde müdahale edilerek tedavi edilebilmektedir.
Nazal polip tedavisi hakkında detaylı bilgiye Nazal polip nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Septum Deviasyonu Ameliyatına (Septoplastiye) Nasıl Karar Verilir?
Kemik, kıkırdak ve dokulardan oluşan bir yapı olan burun, iç ve dış olarak ayrılmaması gereken bir bütündür. Deviasyon ameliyatı öncesinde burun iç ve dış olarak muayene edilmelidir ve sorunlar tespit edilmelidir. Burun dışında deviasyon belirtisi olup olmadığı belirlenmelidir. Eğer burunda böyle bir sorun varsa süreç beraber işlemelidir.
Burun kemik yamukluğu genellikle burun dışından belli olan bir sorundur. Yalnızca burun içi deviasyon ameliyatı yapmak hastanın burun içi kırkırdaklarının yok olmasına neden olmaktadır ve sonrasında burun dışı deviasyon ameliyatı oldukça zor bir hale gelmektedir.
Bu konuda hastaya da danışılmalıdır. Hasta burun kemik yamukluğu için dışarıdan bir müdahale isterse burun içi ve dışı birlikte ameliyat edilmelidir.
Septum Deviasyonu Tedavi Özeti
ÖNEMLİ : Aşağıda yer alan bilgiler operasyon süreci ile ilgili genel hatlar üzerine hazırlanmıştır. Herkes eşsizdir. Burun ameliyatı olan herkesin tedavi süreci , planlaması ve sonuçları farklılık gösterebilir. |
Operasyon İsmi | Septorinoplasti
(Burun Eğriliği Tedavisi) |
İstirahat Süresi | 7 – 10 Gün |
Kullanılan Teknik | Açık ve Kapalı Teknik Burun Estetiği | Hastanede Yatış Süresi | 1 Gece |
Operasyon Süresi | 3 – 4 Saat | İşe veya Sosyal Hayat Dönme Süresi | 10 – 14 Gün |
Anestezi | Genel Anestezi | Tam İyileşme Süresi | 2 – 12 Ay |
Hassasiyet Süreci | 5-7 Gün | Operasyon Fiyatı | İletişime Geçin |
Taş Estetik Cerrahi Merkezi olarak deviasyon ile ilgili hazırladığımız blog yazımızın sonuna geldik. Yazı boyunca “Deviasyon nedir? “Deviasyonun belirtileri nelerdir?” ve “Septum deviasyonu ameliyatı nasıl yapılır?” gibi sorularınızı cevapladık. Septum Deviasyon ameliyatı Septorinoplasti hakkında da bilgi almak isterseniz ilgili bağlantı aracılığıyla blog yazımızı okuyabilir ya da septum deviasyonu hakkında öğrenmek istediğiniz başka durumlar varsa +09 532 056 3693 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.
Septum Deviasyonu Merak Edilenler
Septum deviasyonu tedavi edilmediği takdirde; kalitesiz uyku, düşük oksijen kapasitesi, horlama, uykuda nefes durması, uyku bozuklukları, boğaz kurulukları, kronik farenjit atakları, burun kanaması gibi sorunlarla karşılanır.
Sağlık uzmanları, insanların %80 kadarında septum deviasyonu olduğunu tahmin etmektedir.
Bu kişinin kendi isteğine göre şekillenmektedir. Eğer hasta burnunda herhangi bir değişiklik istemiyorsa başarılı bir septum deviasyon ameliyatıyla beraber burun şeklinde herhangi bir değişiklik olmaz.
Deviasyon ameliyatı genel ya da lokal anestezi ile yapılabilen bir ameliyat çeşididir. Anestezi sonrası hastanın burnu üzerine bir kesi açılır ve bu kesiden kıkırdağın zarına ulaşılır. Burada bulunan zar kaldırılır. Yamuk kıkırdaklar dışarı alınır. Bu kıkırdaklar dışarı alınırken sağlam olanlara zarar vermemek son derece önemlidir.
Deviasyon ameliyatını tamponsuz yapmakla beraber. Ancak erken dönemde mukoza ödemi ve mukoza altında kan birikmesini önleyici etkileri nedeni ile ameliyatın sonunda burun içine ince silikon desteklerin konulması sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır.
Pek çok deviasyon ameliyatı kapalı teknik dediğimiz yöntemle gerçekleştirilebilir. Bu teknikte burun içinden bir kesi açılır ve ameliyat gerçekleştirilir.
Deviasyon burun estetiği havanın buruna giriş çıkışını etkilediği için deviasyon ameliyatı sonrası bir miktar ses değişimi meydana gelebilir.
Hasta taburcu edilir. Özellikle ilk hafta pek çok konuda dikkatli olmalıdır. Hasta en az 1 hafta yan yatmamalıdır. Doktor kontrollerini aksatmamalıdır. Zaman içerisinde ameliyatı bağlı olan morluk ve şişlik probleminden kurtulacaktır. Sonra hasta üzerindeki yasaklar birer birer kalkar. Bir aksilik çıkmazsa 1 yılın sonunda burun oturmuş olur.
Septoplastinin daha iyi nefes almanıza yardımcı olup olmayacağı konusunda yanan sorunuzun genel cevabı evet. Septum deviasyonu ameliyatı geçirdikten sonra nefesinizde önemli bir iyileşme göreceksiniz. Daha iyi nefes almayı sağlayan, eskisinden daha az burun tıkanıklığı yaşamak çok yaygındır.
Septum deviasyonu ameliyatını kemik ve kıkırdak gelişiminin durduğu 18 yaşından sonra yapılması daha uygundur. Bunun yanı sıra 50’li ve 60’li yaşlardaki hastalarda da gönül rahatlığı ile yapılabilir. Eğer ki acil bir durumsa çocukluk döneminde yapılması da sakıncalı değildir.
Septum deviasyonu ağrı veya görme ile ilgili sorunlara neden olmaz; ancak sinüs enfeksiyonu olabilir. Sinüs enfeksiyonunun semptomları yüz veya sinüs ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, burun akıntısı sonrası, tıkanıklık ve ateştir. Ayrıca yörünge veya göz yuvası ve kulak enfeksiyonlarına da neden olabilir.
Septoplasti ile horlama, sık sinüzit enfeksiyonları, sürekli geniz akıntısı ve kronik baş ağrısı gibi semptomlardan kurtulabilirsiniz.